Na politieke druk: Minister Malta komt naar Friesland

De Maltese minister Owen Bonnici komt deze zomer twee dagen naar Friesland. Eind juli of eind augustus reist hij af, meldt gedeputeerde Sietske Poepjes.

Bonnici zal enkele culturele activiteiten bezoeken en ruimt tijd in voor een publiek optreden, mogelijk in Leeuwarder poppodium Neushoorn.

Politieke druk

De Maltese minister nam contact op na zware politieke druk vanuit Nederland. Aanvankelijk ging hij niet in op een sms’je vanuit Friesland. Vrijdag trok de Tweede Kamerfractie van het CDA aan de bel bij minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken.

De fractie kreeg de indruk dat Friesland niet serieus werd genomen. Poepjes sprak zelf van ,,in akelige situaasje’’.

De Maltese hoofdstad Valetta is dit jaar net als Leeuwarden Culturele Hoofdstad van Europa. De onderlinge verhoudingen bekoelden na de liquidatie op de Maltese onderzoeksjournaliste Daphne Caruana Galizia, vorig jaar. Valetta’s directeur liet zich daar laatdunkend over uit. Daarop zette Friesland enkele uitwisselingen stop.

Wekenlang stil

Bonnici beloofde in Friesland tekst en uitleg te komen geven, maar hield zich na die belofte wekenlang stil. Poepjes is verguld met het feit dat hij dit weekeinde alsnog zijn komst aankondigde. Over het hoe en waarom van het eerdere stilzwijgen houdt de gedeputeerde zich op de vlakte. ,,Der is kontakt. Dat fyn ik moai. Litte wy it dêr mar by hâlde.’’

Monenteel worden de agenda’s op elkaar afgestemd, zodat er een definitieve datum voor het bezoek kan worden geprikt.