Na jaren heeft De Eendragt weer kop en wieken

Jarenlang zat de oude molen De Eendragt, bij de Leeuwarder Kenniscampus, zonder kop en zonder wieken. Die zitten er nu weer op.

Het gaat eigenlijk om niet meer dan een metalen geraamte en wieken die niet kunnen bewegen, maar die wel permanent in de vreugdestand staan. Op de omloop kan gelopen worden, zodat de constructie fungeert als een soort uitkijktoren bovenop de oude molenromp uit de achttiende eeuw.

Het bovenste gedeelte van de molen was al zo lang weg dat het geen zin had om hem als vanouds te willen restaureren, zegt Siebrith Hoekstein, die voor hogeschool NHL Stenden de projectleider was.

De oude molen, met ernaast een negentiende-eeuws fabriekje, was al sinds 2004 eigendom van Stenden, toen nog de Christelijke Hogeschool Noord-Nederland. Plannen om de molen tot een praktijkruimte voor studenten te verbouwen bleven lang in de ijskast. In 2014 brandde het gebouw uit, zodat alleen de buitenmuren overeind bleven staan.

Al snel kwam Stenden met een restauratieplan: sinds kort is er een gebedsruimte en bezinningscentrum in gevestigd, met een markant rieten dak erbovenop.

De Eendragt staat precies tussen de gebouwen van NHL en Stenden Hogeschool in, die vorig jaar tot NHL Stenden fuseerden. ,,Je kunt er allerlei prachtige symboliek in zien, met zo’n naam’’, grapt Hoekstein.

Het was ook een belangrijk doel om het gebouw in 2018 volledig gerestaureerd te krijgen, zegt ze. ,,We hebben studenten uit de hele wereld. Dan is het mooi om ze in dit jaar dat we Culturele Hoofdstad zijn, ook ons cultureel erfgoed te kunnen laten zien.’’

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement