Boze boeren demonstreren tegen het stikstofbeleid van het kabinet. ANP ROBIN VAN LONKHUIJSEN

Na een tamme protestdag wacht dan toch de ME

Boze boeren demonstreren tegen het stikstofbeleid van het kabinet. ANP ROBIN VAN LONKHUIJSEN

Na een tamme protestdag moest de Mobiele Eenheid woensdagmiddag in Den Haag dan toch nog in actie komen tegen demonstrerende boeren.

De boeren, bijgestaan door bouwers en vissers, rukten op naar het ministerie van Landbouw. ,,Optoeren!’’, noemde voorman Mark van den Oever van Farmers Defence Force (FDF) dat. Het is een term die hij vaker bezigt. Het betekent zoiets als: doorschakelen.

Bij het ministerie deelde hij sti-ckers uit. Na een tijdje vond de politie het welletjes. Via een speaker waarschuwde de politie voor het gebruik van geweld. De Mobiele Eenheid stond met paarden, schilden en wapenstokken in linie en dreef de honderden aanwezigen terug richting de Koekamp. Een handvol weigeraars werd opgepakt.

En dat terwijl de actiedag zo rustig begon. FDF hoopte vooraf op 7500 trekkers, maar die verwachting kon rond de middag naar beneden worden bijgesteld tot 6000 stuks. De politie trad streng op tegen illegale snelwegrijders. Waar tijdens eerdere edities in Den Haag vooral de Friese vlag wapperde, was dat nu de Achterhoekse; een groene vlag met een lichtgroen kruis.

Tegen twaalf uur liepen Douwe-Jan Leijenaar uit Sneek en Allard Swart uit Warns het demonstratieterrein op. Met vier trekkers vertrokken ze rond twee uur ’s nachts uit de zuidwesthoek. Leijenaar reed via Pingjum, Molkwerum, Rijs en Lemmer. Al bij Bolsward kwam hij de eerste politiebusjes tegen.

Het strand op

Swart, eigenaar van 230.000 vleeskippen, vertelde hoe ze bij Katwijk aan Zee het strand op tuften en vervolgens in een rechte streep Den Haag bereikten. ,,Wy ha der acht oeren oer dien. Dat is best netsjes.’’

Het programma zou om vijf voor twaalf beginnen, maar omdat het veld nog lang niet vol was, werd de opening uitgesteld tot half een. Het eerste rumoer brak los toen de CDA-Kamerleden Jaco Geurts en Maurits von Martels het podium betraden. ,,Soms is jullie taalgebruik ongepast’’, zei Geurts over FDF. Dat kwam hem op boegeroep te staan.

Thierry Baudet (,,Er is geen stikstofprobleem’’) en Theo Hiddema (,,Ze willen jullie grond hebben. Daar bouwen ze dan windmolens op’’) van Forum voor Democratie hadden meer succes. PVV-leider Geert Wilders moest een optreden om beveiligingsredenen laten schieten.

Namens de Nederlandse Melkveehouders (NVM) spraken Harm Wiegersma uit Rinsumageast en Femke Wiersma uit Holwerd. Wiersma voerde haar zoon Siem op van vijf die boer wil worden.

Verdekt opgesteld achter het podium stond Arno Miedema uit Nes bij Akkrum, de man van Sieta van Keimpena, het assertieve mede-bestuurslid van FDF. Er is altijd één iemand die van tevoren haar toespraak kent en dat is Arno Miedema. ,,Se kin moai skriuwe.’’

Zijn vrouw betichtte het kabinet Rutte-III in haar eerste protesttoespraak van Judaspraktijken. De terminologie dook later nog een paar keer op. Premier Mark Rutte en Landbouwminister Carola Schouten braken er zelfs een overleg met FDF door af.

Miedema weet wel hoe dat komt. Wie ver voor de troepen uitloopt heeft een brede rug nodig. ,,Tink mar oan Jezus’’, zegt hij. ,,Dy joechen se earst ek net gelyk. Dat is altiten sa. Dêr moat je tsjin kinne.’’

Van Keimpema zei trots te zijn op de discipline die de boeren aan de dag hebben gelegd. ,,Dat se troch guon delset wurde as irritant, dat fyn ik echt oerdreaun.’’

Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 4,99 per maand. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct