Na brand in twaalfhoogflat twee dagen niet op het balkon

De bewoners van een twaalfhoogflat in de Leeuwarder wijk Bilgaard waar dinsdagmiddag een korte uitslaande brand woedde, mogen twee dagen hun balkon niet op vanwege mogelijke asbestneerslag.

De brand ontstond even voor het middaguur in een appartement op de hoogste verdieping. Toen de brandweer bij het appartement aankwam, was daar niemand aanwezig.

Vijf voor half een werd het sein brand meester gegeven.

Knallen

Op dat moment waren alle flatbewoners naar buiten gehaald. Die stonden, sommigen met de huisdieren op de arm, op het veldje bij de flat aan het Anjenplein.

,,Ik lag op de bank televisie te kijken, en zag rook’’, zei een onderbuurman. ,,Even later hoorde ik knallen, van de ruiten die boven waren gesprongen.’’

Asbest

Omdat er asbest was vrijgekomen, konden de bewoners niet dadelijk terug, en ook niet naar hun bij de flat geparkeerde auto’s. Tegen het eind van de middag was het asbest grotendeels opgeruimd en konden ze weer huiswaarts. In de loop van de avond werden ook de parkeerplaatsen weer vrijgegeven.

Het onderzoek naar asbest, door een extern bedrijf, gaat nog even door. Daarom zijn de balkons van de flat niet te gebruiken. Dat zal twee dagen duren, aldus Annemarieke Voortman, woordvoerder van WoonFriesland.

Opknappen

De twaalfhoogflat aan het Anjenplein stond bij WoonFriesland op de nominatie om opgeknapt te worden, vertelt Voortman. Sommige van de bewoners meenden dat dat na de bouwvak al begint, maar het zal later in het jaar zijn, aldus de woordvoerder.

Of dat door de brand nu eerder gebeurt is onbekend. ,,Dat hangt van de noodzaak af.’’

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement