NAM moet daling zandbanken wad beter uitleggen

De daling van hoger gelegen wadplaten in de Waddenzee komt waarschijnlijk door natuurlijke oorzaken en niet door gaswinnning. Toch moet de NAM de daling duidelijker uitleggen.

Dat oordeelt de commissie voor de milieueffectrapportage, die jaarlijks de rapportages van de NAM over de bodemdaling controleert.

Rustende dieren

Volgens het laatste rapport van de NAM blijft de bodemdaling in de Waddenzee binnen de grenzen. De commissie vindt dit aannemelijk. Wel dalen ook enkele wadplaten die normaal bij eb droogvallen. Dat kan op termijn gevolgen hebben voor rustende en foeragerende dieren.

Erosie

De commissie ziet ook voor deze daling een natuurlijke oorzaak, bijvoorbeeld erosie. Toch moet de NAM in het volgende jaarraport een duidelijke toelichting geven over de wadplaatverlaging en hoe groot het probleem precies is.

Geen ‘meetfout’

In 2015 werden de dalende platen overigens helemaal niet genoemd in de rapporten, en vorig jaar bestempelde de NAM die daling als een meetfout. Maar die bewering is dit najaar door de commissie naar de prullenbak verwezen.

De NAM moet ook meer uitleg geven over verzilting in het Lauwersmeer en de afname van enkele vogelsoorten bij het Pinkegat en de Zoutkamperlaag.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement