Myn skip, een voorstelling over skûtsjes, gaat het theater in, maar zonder bigband en zeilschepen.

Ze verklaarden Age Veldboom van het Skûtsjemuseum aanvankelijk voor gek in zijn woonplaats Earnewâld. Samen met dorpsgenoot Cathrienus Herrema, eigenaar van zeilschool Annage, opperde Veldboom een voorstelling met muziek, theater en skûtsjes te maken. ,,Dat koe net, tochten se’’, zegt Veldboom.

Maar Myn skip werd een succes en gedragen door de dorpsgemeenschap. Het leverde makers en bedenkers van de voorstelling vorig jaar zelfs de Friese Anjer op. Nu komt er een vervolg. Myn skip verlaat het water en gaat het theater in.

Myn skip werd vorig jaar opgevoerd aan de waterkant bij zeilschool Annage in Earnewâld. Met varende skûtsjes als decor en twee vertellers: skûtsjeschipper Harmen Brouwer (IFKS) en Veldboom. Ella de Jong zong de door Baukje Wytsma geschreven liedjes. Ze werd begeleid door Herman Woltman op gitaar – hij arrangeerde de muziek – en door de Bigband Friesland.

,,Het was heel jammer dat er niets meer met de speciaal voor de voorstelling geschreven liedjes zou worden gedaan’’, vertellen Woltman en De Jong tijdens een repetitie in de voormalige melkfabriek in Wergea. Ze vormen sinds 2012 het singer-songwritersduo Ella & Her man. ,,We denken dat ze in een zaal ook tot hun recht komen’’, zegt de gitarist. En De Jong: ,,Volgens mij wordt het zelfs nog mooier, doordat je veel directer contact hebt met het publiek.’’

Lees ook: Skûtsjetheater 'Myn Skip' winnaar Friese Anjer 2018

Veldboom is er ook weer bij

Veldboom (67) is er in het theater ook weer bij. ,,Ik mei no ienris graach fertelle oer de skippen en skippers’’, zegt hij. ,,Hy kin de ferhalen hiel moai byldzjend bringe’’, meent regisseur Theo Smedes. ,,Als je hem hoort praten, voelt het ook net alsof je in het museum bent’’, oordeelt De Jong.

Vorig jaar regisseerde Smedes ook het buitenspektakel. ,,Dat wie doe noch bêst spannend, want it foel net ta mei al dy skippen. De skûtsjes kamen de earste kearen fan alle kanten oanfleanen.’’ Nu wordt het allemaal veel intiemer, zegt hij. Helemaal als Ella het lied zingt over een kind dat verdrinkt. ,,Dat grypt ús eltse kear, no ek yn de studio, wer oan.’’

Veldboom gaat in het theater vertellen over skûtsjes, de geschiedenis ervan en het leven aan boord. Vrijwel dezelfde verhalen die hij ook in de openlucht opvoerde. Maar in plaats van echte schepen, zijn er nu filmbeelden. Woltman: ,,Het is een voorstelling zonder al te veel poespas, alles draait om de magie van de verbeelding.’’ Het contact met het publiek is daardoor ook heel anders. Het trio zit er, bij wijze van spreken, bovenop. De Jong: ,,Nu kun je tenminste oogcontact maken. Dat voelt veel intiemer. Ik heb er heel veel zin in.’’

De registratie van het muzikaal skûtsjetheater Myn Skip wordt op 20 en 21 juli uitgezonden op Omrop Fryslân. De voorstellingen in het theater beginnen vanaf september. De eerste is op 14 september in De Treemter in Balk.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct