Muurtekst 'There is no spoon' tijdelijk terug als lichtreclame

De leus There is no spoon is terug op de muur aan het Zuiderplein in Leeuwarden. Ditmaal niet geverfd, zoals tien jaar terug, maar als lichtreclame.

Tussen alle advertenties voor de Harmonie en huizen op de grote lichtkrant, hoek Oostergoweg en Zuiderplein in Leeuwarden, staat sinds vorige week een kort filmpje. Een man met een hoodie schildert de leus There is no spoon, een andere man gaat er met een verfroller overheen, de hoodie verschijnt weer en ditmaal blijft de leus staan. Tot en met dinsdag.

The matrix

Het is een herinnering aan de tijd dat die leus echt op de muur geschilderd was waar nu deze lichtkrant hangt. Dat begon in 2008. Keer op keer werd de graffiti overgeverfd, maar dan kwam de anonieme schilder terug, een Leeuwarder filmliefhebber die al snel Spoon werd genoemd, en bracht het weer aan.

De regel komt uit de film The matrix uit 1999. Daarin legt een jongetje aan hoofdpersoon Keanu Reeves uit dat wat hij om zich heen ziet er niet werkelijk is.

Spoon eindigde de zin met een soort vorkje, een drietand. In 2010 lag het even stil, omdat hij - zo verklaarde hij destijds zelf - aan een schrijversblok leed. Dat weerhield andere grafittischilders er niet van, de zin ook te schilderen, of ernaar te verwijzen door op de muur Is there a spoon? te schilderen.

Anonieme club

Dat zijn leus een week lang terug is als lichtreclame, ligt aan zeven Leeuwarders, die zich Anno2018 noemen en anoniem willen blijven. In een manifest schrijven ze dat de activiteiten van de culturele hoofdstad ,,mooi’’ zijn, maar ook ,,braaf en gelikt’’.

Daar willen ze wat aan doen met acties ,,in een gedurfde, prikkelende en soms licht provocerende, maar uitnodigende stijl’’.

De man met hoodie die op hun filmpje de leus schildert, is Spoon zelf, zo bevestigt hij zelf. ,,De tekst op de muur werd telkens weggeverfd. Dus nu is de strijd digitaal aangegaan’’, laat hij weten en sluit af met een smiley.

Gebruikers van de app klikken hier voor de video

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement