'Motiekaping' leidt tot onrust in raad Terschelling

Goede sier maken met de motie van iemand anders. Gossen Bos, de eenmansfractie van Samen Terschelling, probeerde het deze week in de gemeenteraad. Het zette kwaad bloed.

De ‘motie van aanbeveling’ was een initiatief van Plaatselijk Belang. Die wilde het college op het hart drukken om binnen de kaders te blijven die de raad heeft gesteld. Aanleiding was onder andere de overschrijding van het bouwvlak van het nieuwe strandpaviljoen bij West aan Zee. Ook riep de motie op om over zaken die op het eiland politiek of maatschappelijk gevoelig liggen, steeds tijdig te worden geïnformeerd.

Toen Plaatselijk Belang merkte dat er niet op steun van de coalitiepartijen kon worden gerekend, besloot zij ruim voor de vergadering de motie in te trekken. Dit tot ongenoegen van Gossen Bos, die de motie daarna op eigen titel op de agenda liet zetten.

De raadsleden Jan Smit en Cees Muyskens van Plaatselijk Belang distantieerden zich van dit ,,zeer ongepaste optreden” en verlieten de raadzaal toen de zaak aan de orde kwam.

'Druk op de ketel'

Bij zijn toelichting op de motie betrok Gossen Bos zijn ervaringen met het college gedurende de achterliggende jaren. ,,Ik probeer hier een andere cultuur te brengen, zodat het college zijn taak niet verzaakt. Ik merk dat andere partijen zich nu achter mij scharen om druk op de ketel te zetten.”

,,Als Bos spreek over oppositie, bedoelt hij alleen zichzelf”, zei Hendrik van der Wielen van het CDA boos. Hij hekelde de achterdocht van Bos en het regelmatig schofferen van personen. ,,Wat hier gebeurt, is ongehoord. Ik heb nog nooit meegemaakt dat een partij met een motie van een ander aan de haal gaat en dat de inhoud vervolgens op deze manier wordt uitgelegd.”

,,Gossen Bos heeft onze motie gekaapt’, zei fractievoorzitter Jan Smit na afloop van de vergadering. ,,Bos vond onze tekst ook al niet ver genoeg gaan, en wilde er een motie van afkeuring van maken. Dat was onze intentie helemaal niet.”

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement