Motie over aanbesteding stadsherder Leeuwarden verworpen

FOTO LC/ARODI BUITENWERF Arodi Buitenwerf

Een motie van D66 en FNP om de aanbesteding van de nieuwe schaapherder in te trekken, is maandagavond tijdens de raad in Leeuwarden met grote meerderheid verworpen.

D66 en FNP wilden tijdens de zitting opheldering over de situatie van de schaapherders. De partijen dienden een motie in: de gemeente moest de aanbesteding terugdraaien zodat Westra met zijn kudde op de Groene Ster kan blijven. Een grote meerderheid van de raad gaf geen gehoor aan de motie. Ze vrezen dat de juridische en financiele gevolgen te groot zijn.

Sam Westra is vijftien jaar stadsherder geweest in Leeuwarden. Door een nieuwe aanbesteding werd gekozen voor herder Diederik Sleurink uit Tjalleberd. Hij was volgens de gemeente beter in ecologie en social media.   

Ook een kort geding, aangespannen door Westra, mocht niet baten. Wel dwong de rechter de gemeente Leeuwarden opnieuw te kijken naar de inschrijvingen van de herders. De gemeente moest de uiteindelijke keuze duidelijker beargumenteren aan de inschrijvers. De aanbesteding ging alsnog naar Sleurink.

Er was veel belangstelling voor de zaak. Ook actievoerder Ben van Stemerden, van actiegroep Pro-sam en zijn kudde, was aanwezig. Hij schetste nog eens het zware bestaan van kleine schaapherders zoals Sam die zo in de bijstand komen. Van Stemerden: ,,Sam is iemand met veel liefde en passie. Met veel betrokkenheid en wijsheid is bezig in het gebied.  Winter, zomer, voorjaar en herfst. Hij is er altijd.''

loading  

loading

De raad hoopt dat CDA-wethouder Friso Douwstra over veertien dagen kan vertellen hoe het ervoor staat.