Moordzaak Tjeerd van Seggeren: Duitse ex van weduwe weer op vrije voeten

Twee dagen nadat de ex-vriend (34) van de weduwe van Tjeerd van Seggeren is uitgeleverd, is hij alweer vrijgelaten door het Openbaar Ministerie.

De arrestatie twee maanden geleden van de 34-jarige Duitser moest de langverwachte doorbraak zijn in de geruchtmakende zaak. Was dit dan de persoon die de weduwe - die al sinds december 2017 vastzit - heeft geholpen bij het om het leven brengen van Tjeerd van Seggeren, in de nacht van 8 op 9 juli in De Westereen? Het lijkt er niet op, want de Duitser beschikt over een vrijwel sluitend alibi.

Uitlevering

Pas afgelopen maandag werd de uit Dormagen (tussen Keulen en Düsseldorf) afkomstige ex van de eveneens 34-jarige weduwe overgeleverd aan justitie in Nederland. Hij had zich tegen de uitlevering verzet. ,,Hij is maandag en dinsdag in mijn bijzijn verhoord in Leeuwarden”, zegt zijn advocaat Charles Starmans uit Utrecht.

Lees ook: Dit schrijven Duitse media over 'Morddrama' Van Seggeren

,,Woensdag heeft de officier geconcludeerd dat er onvoldoende ernstige bezwaren tegen de man zijn en is hij op vrije voeten gesteld”, aldus Melanie Kompier van het Openbaar Ministerie (OM) Noord-Nederland. Formeel geldt de man nog steeds als medeverdachte, maar het is volgens Starmans slechts een kwestie van tijd dat hij verdachte af is. ,,Het feit dat hij niet eens is voorgeleid, zegt genoeg”, aldus de advocaat.

Alibi

Op de dag van de moord heeft zijn cliënt, een handelaar in exclusieve occasions, gedineerd met vrienden. Later op de avond heeft hij een vriendin naar een bruiloft gebracht. ,,En nog later heeft hij met een vriend gezeten”, zegt Starmans. ,,Als je daar de reistijd vanuit Duitsland bij optelt, kom je tot de conclusie dat hij daar niet kan zijn geweest.”

De Duitser werd opgepakt nadat een Dominicaanse medegedetineerde van de weduwe had gemeld dat ze hulp heeft gehad van deze ex. Wat in zijn nadeel sprak, was dat hij eerst opgaf dat hij in het fatale weekend op een bruiloft was. De bruiloft bleek een week eerder te zijn geweest.

Foto in telefoon

,,Die fout is goed te verklaren”, zegt Starmans. ,,Hij is pas een paar jaar na de moord gehoord, als verdachte. Toen hem is gevraagd wat hij in het weekend van de moord gedaan had, kwam hij in zijn telefoon op die datum een foto tegen van die bruiloft. Hij ging er vanuit dat die foto op dezelfde dag was genomen, maar die was hem een week later toegestuurd en onder die datum in zijn telefoon opgeslagen.”

Het is al de tweede keer dat zaaksofficier Henk Mous een tegenslag te verwerken krijgt. Eerder liet hij de moeder van de weduwe arresteren als medeverdachte. Ook zij moest al snel weer worden vrijgelaten.

De inhoudelijke behandeling van de rechtszaak tegen de weduwe staat gepland op 9 en 10 april.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement