Mogen mijn kinderen nog buitenspelen? En andere coronavragen aan Friese experts

GGD-arts infectieziektenbestrijding Everhard Hofstra en directeur Wim Kleinhuis van de Veiligheidsregio Fryslân beantwoordden dinsdagmiddag vanaf de LC-redactie vragen van lezers over het coronavirus. Waar zitten die zoal mee?

Op het werk van mijn man zitten nog steeds veel mensen in de kantine bij elkaar te lunchen. Wat valt daar aan te doen?

Kleinhuis: ,,Als dit in mijn bedrijf gebeurde, zou ik vooral de directie aanspreken. Als Veiligheidsregio kunnen wij dat niet, wij geven alleen de best mogelijke voorlichting. Misschien heb je zelf ook de mogelijkheid om thuis te werken.”

Hofstra: ,,Vanuit medisch perspectief zijn maatregelen goed. Als de werkgever dat dan niet goed regelt, kun je dat als werknemer wel doen. Laat tussen twee personen één stoel leeg en ga niet met elkaar aan een kleine tafel in de kantine zitten. ‘Social distancing’ kan je ook op je werk toepassen. Dus: regelmatig handen wassen, en zorg dat je afstand houdt tot je collega’s.”

Ik ben op leeftijd en behoor tot de risicogroep. Mag ik nog wel naar buiten?

Hofstra: ,,Ik zou zeker naar buiten gaan, belangrijk is om te zorgen dat je daar niet te dicht bij elkaar in de buurt komt. Hou anderhalve meter afstand, dan is de kans om besmet te worden al kleiner. Dat kan prima bij een boswandeling of een wandeling door het park. Als je onderweg dan toch in een groepje wilt bijkletsen, doe dat dan in een ruime kring.”

Mogen mijn kinderen nog naar buiten om te spelen?

Hofstra: ,,Kinderen gaan natuurlijk ook met elkaar spelen. De maatregelen gaan alleen wel een tijdje duren, het is lastig om kinderen de hele tijd binnen te houden. Maar je kunt er wel verstandig mee omgaan. Als je kinderen met buurkinderen spelen, bel die ouders en vraag of die kinderen klachten hebben, hoesten of verkouden zijn. Je mag verwachten dat ze dan al binnengehouden worden, maar dat kan je als ouder best even checken. En als ze buiten spelen, dan niet in grote groepen. Met één of twee buurtkinderen. En geen verjaardagsfeestjes.”

Is totale quarantaine (thuis blijven zitten) minder effectief dan sociale onthouding?

Kleinhuis: ,,Totale quarantaine past niet in onze nationale aanpak en is in dichtbevolkte land ook buitengewoon onsuccesvol. Het is bijna niet te handhaven en mensen hou je ook niet zo lang binnen. Het duurt ook lang, misschien een half jaar. Dan gaat alles echt plat. En uiteindelijk is het niet effectief, omdat je dan nog steeds niet immuun bent tegen deze ziekte. Dan komt die later gewoon weer, en moet je nog een keer in quarantaine. Wij in Nederland zetten in op immuniteit. Dan maakt het niet uit wat andere landen doen.”’

Ik ben 69 jaar en pas één keer in de week op mijn kleinzoon. Moet ik daarmee doorgaan of niet?

Hofstra: ,,Die leeftijd, daar wil ik een beetje vanaf. In de geneeskunde is niets zwart-wit. In dit geval zou ik nagaan: is mijn kleinkind gezond, of niet? En als je andere mogelijkheden hebt als grootouder om met je kleinkind in contact te komen, is dat misschien beter. Maar het is heel moeilijk om te zeggen: dit moet je helemaal niet meer doen. Dat verschilt per geval.”

home
net-binnen
menu