Bijzonder hoogleraar Anne-Mei The.

Mogelijk doorstart voor Proeftuin Dementie

Bijzonder hoogleraar Anne-Mei The.

De Friesland Zorgverzekeraar en de KwadrantGroep gaan de komende maanden op zoek naar geld voor een vervolg van de Proeftuin Dementie. De proef stopt binnenkort.

De Proeftuin Sociale Benadering Dementie dreigde geen vervolg te krijgen, omdat er moeilijk reguliere bekostiging voor gevonden kan worden. De proeftuin is ruim drie jaar geleden opgezet door de KwadrantGroep uit Drachten en de Universiteit van Amsterdam om tot een beter begrip van dementie te komen. In het experiment is praktijkervaring van Friese zorgaanbieders gelinkt aan wetenschappelijk onderzoek van hoogleraar langdurige zorg en dementie Anne-Mei The.

Mantelzorg

Op een bijeenkomst over mantelzorg zei de antropoloog vorige week in Leeuwarden nog dat ze ,,helaas moet stoppen” met de Proeftuin Dementie. ,,Het kan niet verankerd worden.” De KwadrantGroep en De Friesland hebben vele tonnen in de studie gestoken. The had gehoopt op een vervolg, maar dat is lastig omdat bekostiging van de zorg en het sociaal domein tegenwoordig via twee verschillende geldstromen loopt: de zorgverzekeraars en de gemeenten.

Gistermiddag meldde De Friesland dat de proef succesvol is verlopen en dat er met de KwadrantGroep gezocht zal worden naar financieringsmogelijkheden. De sociale benadering, oftewel aandacht voor de omgeving van mensen met dementie, moet daarbij centraal staan. De ouderenzorgkoepel wacht nog wel op de onderzoeksresultaten.

Belangrijk inzicht

Een belangrijk inzicht van The is dat er veel meer nadruk moet worden gelegd op een sociale in plaats van op een medicinale benadering van dementie. Dementie is een verzamelnaam voor ziekten die geheugenklachten, gedragsproblemen en karakterveranderingen veroorzaken. De antropoloog onderzoekt de effecten die zijn getest in de proeftuin. Voorbeelden zijn de Odensehuizen (waar naasten en andere mantelzorgers elkaar ontmoeten), de Kammeraat (een maatje voor thuiswonende mensen met dementie) en het VerpleegThuis (waarmee in Leeuwarden thuis blijven wonen met dementie langer mogelijk wordt gemaakt).

The probeert via de politiek in Den Haag voor elkaar te krijgen dat haar experimenten worden uitgerold en dat er veel meer geld vrijkomt voor mantelzorgers. Dat is een proces van lange adem. Op de iets langere termijn zou de zorg er volgens haar enorm veel geld mee besparen. Ze schat dat zo’n 200.000 dementerenden nog thuis wonen. ,,Als al die mensen een week later naar het verpleeghuis hoeven, dan scheelt dat al 33 miljoen euro”, spiegelt ze voor op basis van een globale berekening.

Investeren in het ontlasten van mantelzorgers, levert op iets langere termijn een enorme maatschappelijke kostenbesparing op, is de overtuiging van The. Geld dat nu naar de zorgkantoren en de verpleeghuizen gaat, zou naar de gemeenten en de WMO moeten. ,,De gemeenten draaien met al die thuiswonende ouderen op voor de kosten. Daar is vooraf nooit goed over nagedacht.”

Ze schat dat zo’n 200.000 dementerenden nog thuis wonen

Lector af

The is in juni 2016 geïnstalleerd als lector Sociale Benadering Dementie aan de Leeuwarder hogeschool NHL Stenden, maar blijkt daar op 1 januari 2018 mee te zijn gestopt. Ze kon het lectoraat niet combineren met haar werk voor de universiteit en haar bedrijf Tao of Care.

Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct