Moeders kunnen de vazen uit de kast halen: bloemisten hebben het druk, zo in de aanloop naar Moederdag.

Anouk Jilderda van Jilderda’s Bloemenboetiek in Damwâld merkt dat Moederdag voor de deur staat. ,,Het was woensdagmiddag druk, donderdag en vandaag ook. Mensen bestellen, maar ze komen ook naar onze winkel. We mogen vier mensen binnen hebben, de rest wacht buiten.”

Jilderda verwacht zaterdag topdrukte. ,,Dan draaien we waarschijnlijk een weekomzet in een dag.” Wat er vooral over toonbank gaat, zijn snijbloemen. ,,De gemengde boeketten zijn populair.”

Snijbloemen

Bij groothandel Brandsma Bloemen in Sneek merken ze ook dat het bijna Moederdag is. Ze hebben het drukker dan anders. En dat kinderen graag snijbloemen aan hun moeders geven, is ook in Sneek goed te zien. Tuinplanten zijn volgens de groothandel nog niet zo in trek, maar dat komt omdat het nog vrij koud is buiten.

Die snijbloemen zijn wel duurder dan vorig jaar. Bij Bloemenveiling FloraHolland waren de snijbloemen 27 procent duurder dan vorig jaar, meldt De Telegraaf . De prijzen voor bloemen en planten lagen 18 procent hoger dan vorig jaar. Deze dagen rond Moederdag heeft FloraHolland een omzet die 26 procent hoger is dan vorig jaar.

Duurdere cadeaus

Johan Hartholt van Bloemenwinkel Hartholt in Drogeham, merkt dat moeders dit jaar duurdere cadeaus krijgen. ,,Mensen hebben geld bespaard doordat andere activiteiten vanwege corona niet doorgingen of doordat ze niet op vakantie zijn gegaan. Populair bij ons zijn de wandhangers. Zakken met buitenplanten die je aan de schutting kunt hangen. Anders kochten mensen er één, nu wel vier.”

De moederdagdrukte is in Drogeham al goed te merken. Ook Hartholt verwacht dat zaterdag een topdag wordt. ,,Ik schat zo in dat we het dan vijf keer drukker hebben dan normaal.” Door de coronacrisis heeft Hartholt nieuwe klanten van dichtbij gekregen. ,,We hadden klanten die uit de buurt kwamen, maar nog nooit bij ons langs waren geweest. Ze zeiden: ‘Wij gaan altijd verder weg, naar een grote winkel, maar het is hier ook leuk’. Dat vond ik wel leuk om te horen. Een positief aspect van de coronacrisis.”

Rozen

Veel last van de coronacrisis heeft de bloemenwinkel in Damwâld niet gehad. ,,We mochten gewoon doordraaien. Dan stonden we buiten. Mensen willen het toch thuis gezellig maken.”

Dat merkt Hartholt ook: ,,We hadden vorig jaar acht weken lang mooi weer. En omdat mensen weinig te doen hadden en veel tijd, gingen veel mensen in de tuin bezig.” Onder andere met de wandhangers: ,,Dat is mijn topper.” Maar voor Moederdag is er in Drogeham een duidelijke tweede favoriet te noemen: rozen. Hoeveel hij daarvan verkoopt voor Moederdag? ,,Heel veel.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland
Moederdag
Instagram
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct