Slachthuis Dokkum heeft een mobiel slachthuis ontwikkeld waarin een kreupele koe op de boerderij gedood en verbloed kan worden. Diervriendelijk en haar vlees blijft behouden.

Het is al jaren een grote ergernis voor menig melkveehouder: een koe is kerngezond maar mag vanwege mobiliteitsproblemen niet als slachtkoe afgevoerd worden. Ze moet op de boerderij gedood worden en eindigt bij het destructiebedrijf. In plaats van dat de boer geld ontvangt, moet hij geld toeleggen.

Bovendien voelt het frustrerend dat een paar honderd kilo goed vlees in rook opgaat. Bovengenoemde is een gevolg van dierenwelzijnsregels die vier jaar geleden werden ingevoerd. Kreupel vee mag niet meer de gang maken van boerderij naar slachthuis.

Zegen na succesvolle proef

Het zette ondernemer Henk Visser van Slachthuis Dokkum aan om een oplossing te bedenken voor deze vleesverspilling. Het resultaat van die zoektocht zijn vier mobiele slachthuizen waarmee Slachthuis Dokkum nu de boer op mag. De vinding heeft de zegen van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA), na een succesvol verlopen pilot in december.

Na keuring door een dierenarts, wordt de moeizaam bewegende koe op de boerderij in het mobiele slachthuis eerst verdoofd, daarna gedood en vervolgens verbloed. Daarna vindt de slacht plaats bij Slachthuis Dokkum. Daar is voldoende capaciteit, door de komst van vleesconcern Vion in Leeuwarden.

Mogelijk uitbreiding

Visser richt zich in eerste instantie op Noord-Nederland. Als dat succesvol uitpakt, wil hij met de mobiele slachthuizen actief zijn in heel Nederland. Ook voorziet hij vraag van eigenaren van runderen in de vrije natuur. ,,Vervoer vanuit natuurgebieden levert veel stress op. Met ons mobiele slachthuis kan de koe in haar natuurlijke omgeving verdoofd en verbloed worden.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct