Ministerie ontkent rel rond Russische tallships

De beide Russische tallships Sedov en Kruzenshtern hebben geen garantieverklaring aangevraagd om aan te leggen in de Harlinger haven. Dat is voor de Russen wel gebruikelijk.

Volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken waren de beroemde tallships in alle gevallen ,,van harte welkom’’ geweest in Nederland. Een garantieverklaring, een soort vrijgeleide om aan te meren én te vertrekken, was zonder meer afgegeven.

Aangekomen in Emden

Het ministerie bestrijdt dat er diplomatiek getouwtrek is rond de komst van de Russische schepen die dit weekeinde blikvangers hadden moeten zijn in de havenstad. Donderdag bogen de twee plotseling hun route om. De windjammers zetten koers naar het Duitse Emden.

De Kruzenshtern, een 114 meter lange windjammer, is afgemeerd in een zielloos, verlaten en afgesloten haventerrein. De 117 meter lange Sedov voer rond 14.00 uur de haven binnen en ligt momenteel in de sluis. Rond 15.30 uur moet het aangemeerd zijn.

Beide schepen zouden vanaf vrijdag vier dagen lang in Harlingen liggen als een van de blikvangers van de Tall Ships Races 2018 maar zetten donderdag onverwachts koers naar de Duitse haven.

Geen verzoek ingediend

Volgens zowel de Harlinger burgemeester als de organisatie van het zeilevenement was er overleg gaande met de Russen op het hoogste diplomatieke niveau.

Vanuit Den Haag meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken nu dat er dit keer voor geen van de drie Russische zeilschepen een verzoek is ingediend door de Russische minister van Buitenlandse Zaken. Ook niet voor de Mir, het derde Russische zeilschip dat wél in Harlingen is aangemeerd.

Een garantieverklaring is in principe niet nodig. Meestal vragen de Russen er als zekerheidje één aan. Dan rolt er kort voor aankomst een e-mail binnen in Den Haag.

Diplomatiek geschil houdt Russische blikvangers uit Harlingen
Lees verder

Twee mailtjes

Een garantieverklaring voorkomt dat een schip in vreemde wateren aan de ketting kan worden gelegd. Zo’n vrijgeleide wordt altijd snel geregeld, aldus de woordvoerder. ,,Het is een kwestie van twee mailtjes heen en weer. Maar ook zonder garantieverklaring waren ze van harte welkom geweest.’’

Over het hoe en waarom over de koersverlegging tast het Nederlandse ministerie in het duister. Blijkbaar hebben de Russen een andere afweging gemaakt. Het gebeurt vaker dat de Russen tijdens commerciële evenementen plots hun koers verleggen.

Ook de organisatie tast nog altijd in het duister. Alles was volgens projectdirecteur Cor Boots gereed gemaakt voor de ontvangst van de Russische schepen. Signalen dat de schepen aan de ketting zouden worden gelegd op last van schuldeisers zijn ongegrond, aldus Boots.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement