Minister: kijken naar betere vliegroutes, overlast Lelystad Airport beperken

De geluidsoverlast door de geplande uitbreiding van Lelystad Airport moet zoveel mogelijk worden beperkt. Als bijvoorbeeld de aanvliegroutes van het vliegveld beter kunnen, wil minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) daar zeker naar kijken.

Dat zei Van Nieuwenhuizen woensdag tijdens een debat in de Tweede Kamer. De minister benadrukte dat het proces ‘zorgvuldig en transparant’ moet verlopen, op basis van de juiste gegevens.

Ze meldde tevens begrip te hebben voor de zorgen in Noord- en Oost-Nederland over de routes, zeker omdat nog niet duidelijk is hoe die er precies uit gaan zien.

Stavoren, Lemmer, Spanga

De vliegroutes van en naar bestemmingen in onder meer Engeland, Ierland en Scandinavië lopen over het zuiden van Friesland. Stavoren, Lemmer en Spanga zijn enkele van de plaatsen waar de vliegtuigen op 1800 meter hoogte over zullen komen.

Het is de bedoeling dat Lelystad Airport vanaf 1 april 2019 vluchten van het drukke Schiphol gaat overnemen. Of deze datum gehaald wordt, is echter nog niet zeker.

Meer betrekken

Door de ervaringen met vliegveld Lelystad wil de minister bewoners voortaan meer betrekken bij nieuwe plannen voor de luchtvaart in Nederland. Vanaf het begin wil ze samen met bewoners ‘een plan maken voor de toekomst’, zei ze.

De uitnodiging geldt ook voor andere overheidsinstanties en deskundigen. Volgens Van Nieuwenhuizen is daar ,,brede behoefte” aan.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement