Minister: honderden miljoenen extra voor bruggen en viaducten

Scharsterrijnbrug

Voor achterstallig onderhoud aan bruggen en viaducten wil Inframinister Cora van Nieuwenhuizen honderden miljoenen euro’s extra uittrekken.

Ze reageert in een Kamerbrief op een waarschuwend rapport van de Algemene Rekenkamer. Dinsdag debatteert de Tweede Kamer over het probleem.

De Rekenkamer sprak afgelopen maand over ,,een boeggolf aan uitgesteld en achterstallig onderhoud’’. Veel bruggen, sluizen en viaducten in Nederland zijn versleten. De kans op storingen groeit met de dag. Het ministerie van Infrastructuur en Milieu zou de problemen bagatelliseren.

Grootste renovatieopgave

Van Nieuwenhuizen noemt de vervangings- en renovatieopgave in haar brief inmiddels ,,de grootste in de geschiedenis’’. Veel kunstwerken zijn gebouwd in de jaren zestig en zeventig. Het huidige budget is 2,5 miljard euro. Niet alleen de leeftijd speelt bruggen en viaducten parten. Ook de extra verkeersdrukte en zware vrachtwagens zorgen voor een slijtage die sneller gaat dan bij de bouw was voorzien.

Het rijk heeft bijna 2900 viaducten in beheer, ruim 1100 bruggen en 27 tunnels. Tot 2030 staat alleen al in Zuid-Holland de renovatie en vervanging van dertien bruggen, acht tunnels en tien wegen op het programma. Uitgesteld onderhoud loopt op.

Rijkswaterstaat had in 2018 voor 353 miljoen euro aan uitgesteld onderhoud aan hoofdwegen in de boeken staan, 414 miljoen aan de hoofdvaarwegen en 106 miljoen euro aan het hoofdwatersysteem.

Lees ook: Rekenkamer luidt de noodklok: veel bruggen en sluizen in erbarmelijke staat

Kornwerderzand en Skarster Rien

Volgens de Rekenkamer dreigt voor de periode na 2021 een jaarlijks tekort van 18 miljoen euro. De minister wil in de ontwerpbegroting voor 2020 extra geld beschikbaar hebben. Rijkswaterstaat en Prorail komen snel naar de Tweede Kamer met een actuele lijst over de staat van de Nederlandse infrastructuur.

Uit het onderzoek van de Rekenkamer bleek dat 26 objecten tussen januari 2017 en juni 2018 meer dan drie dagen deels of helemaal afgesloten zijn geweest.

In Friesland staat het sluizencomplex bij Kornwerderzand in dit rijtje. Voor Kornwerderzand speelde het kabinet in de Voorjaarsnota 40 miljoen euro extra vrij. Op de Friese wensenlijst staat verder een aquaduct bij de Skarster Rien.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland