Minister geeft startsein aan dijkwerkers; Afsluitdijk vier jaar op de schop

Minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat heeft maandagmorgen het officiële startsein gegeven voor de versterking van de Afsluitdijk. Rijkswaterstaat en bouwconsortium Levvel zijn de komende 4 jaar aan het werk op en rond de dijk.

De Afsluitdijk moet na bijna 90 jaar worden versterkt. De dijk wordt circa twee meter hoger en krijgt een nieuwe bekleding. Ook de sluizen worden versterkt. Daarnaast komen er extra spuisluizen én twee grote gemalen bij Den Oever zodat water uit het IJsselmeer op elk moment dat het nodig is, snel kan worden afgevoerd. De A7 wordt veiliger gemaakt met bredere vluchtstroken, een vernieuwd waterafvoersysteem en een nieuw type geleiderails.

Wat zijn de plannen met de Afsluitdijk? Bekijk nu de video

loading

Lees ook: Minister Van Nieuwenhuizen snapt teleurstelling Afsluitdijk-fietsers en kijkt wat ze kan doen

Het werk wordt tussen 2019 en 2022 uitgevoerd door bouwconsortium Levvel (BAM, Van Oord en Rebel) in opdracht van Rijkswaterstaat.

In opdracht van regionaal samenwerkingsverband De Nieuwe Afsluitdijk maakt Levvel ook de opening in de dijk voor de Vismigratierivier, een fietspad met zicht op de Waddenzee en wordt de ruimte rondom het Monument opgeknapt.

Lees ook: Nog één keer genieten: 'Als de Afsluitdijk niet dicht zou gaan, zou ik hier nu niet zijn'