Het initiatief in Reduzum, waar de kerk als pachtbaas natuurvriendelijk boeren steunt, zou landelijk navolging moeten krijgen.

Landbouwminister Carola Schouten is er enthousiast over, zei ze donderdag in de Tweede Kamer. ,,Ik vind dit een heel mooi initiatief.’’

De kerk in Reduzum geeft vijf boeren een jaar lang samen 27.000 euro voor agrarisch natuurbeheer van 20 hectare grasland en 5 hectare slootkant.

Debat over insectensterfte

De Tweede Kamer vergadert binnenkort over het nieuwe pachtbeleid. Partijgenote en Tweede Kamerlid Carla Dik-Faber stipte het voorbeeld van Reduzum aan tijdens een debat over insectensterfte. Zij vroeg of de regering soortgelijke initiatieven wil steunen.

Er zijn immers ,,heel veel meer kerken’’ die grond in pacht uitgeven, zoals ook landgoederen, beleggers en de rijksoverheid dat doen.

Lees ook: Kerk steekt geld in boerennatuur

In de nieuwe Pachtbrief van Schouten komt biodiversiteit nog niet aan bod, verklapte ze. Volgens Dik-Faber zou dit geen overbodige luxe zijn, met het oog op de insectensterfte en verdere afname van de biodiversiteit.

Schouten riep de Tweede Kamer op tijdens de behandeling van de pachtbrief binnenkort met initiatieven te komen. ,,Dan ga ik mij erop voorbereiden. Dat durf ik nu wel toe te zeggen.’’

Drie uur vergaderd

De Kamer vergaderde donderdag drie uren lang over de insectensterfte en maatregelen om die te voorkomen. De Partij voor de Dieren wil mestinjectie niet langer toestaan. Daarvoor is geen Kamermeerderheid.

D66 kwam met een motie voor weidevogelbestendig mestbeleid. De steun daarvoor is vrijwel Kamerbreed; alleen Forum voor Democratie, Denken de SGP zetten hun handtekening er nog niet onder.

Volgens Tjeerd de Groot (D66) leidt het huidige mestbeleid tot verharding van de bodem. Wormen kunnen hierdoor niet meer aan de oppervlakte komen. Dat leidt tot voedselschaarste onder weidevogels.

Het ministerie van landbouw werkt aan een herziening van het mestbeleid. Daarin moet het belang worden benadrukt van een gezonde bodem.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct