Minister Van Nieuwenhuizen snapt teleurstelling Afsluitdijk-fietsers en kijkt wat ze kan doen

De Afsluitdijk. FOTO LC

Minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat 'snapt de teleurstelling' van de fietsers die vanaf maandag drie jaar lang niet over de Afsluitdijk kunnen fietsen.

Bij haar starthandeling op de Afsluitdijk, maandagmorgen, kwam de minister in haar speech nog even terug op de afsluiting van de dijk. Zondag reden nog ongeveer 500 wielrenners de dijk op en neer. Vanaf maandag kan dat voor drie jaar niet.

'Ik kan niets beloven'

Van Nieuwenhuizen ,,snapt de teleurstelling'' van de fietsers en kondigde aan half april weer om tafel te gaan met onder meer de Fietsersbond om te kijken of ze fietsers tegemoet kan komen. Zij sprak van ,,enige momenten'' waarop de dijk ,,deze zomer'' eventueel open zou kunnen voor fietsers. ,,Met Rijkswaterstaat kijk ik of we kunnen komen tot een incidentele openstelling in bepaalde perioden van het jaar.'' De minister zegt ook: ,,De veiligheid gaat boven alles en we hebben geen uitwijkmogelijkheden. Ik kan niets beloven.''

Lees ook: Nog één keer genieten: 'Als de Afsluitdijk niet dicht zou gaan, zou ik hier nu niet zijn'

'Beter voor de veiligheid'

Per 1 april is het fietspad drie jaar op slot. Er vinden de komende jaren veel werkzaamheden plaats bij en aan de Afsluitdijk, waardoor Rijkswaterstaat het voor de veiligheid beter vond het fietspad - waar vooral in de zomer dagelijks honderden mensen gebruik van maken - dicht te doen.

Lees ook: CDA wil Afsluitdijk in zomer openhouden voor fietsers

Fietsbus

Tot aan 1 juni kun je vanuit Friesland nog tot aan het monument wandelen en fietsen. Vanaf daar gaat de speciale fietsbus - met ruimte voor 30 mensen en maximaal 15 (brom)fietsen - verder richting Den Oever. Het fietspad tussen Den Oever en Kornwerderzand is van 1 juni tot 1 december dit jaar afgesloten. Dan rijdt er alleen een fietsbus.

De bus zal dagelijks tussen 8:00 en 19:00 uur eenmaal per uur rijden. De precieze tijden zijn hier te bekijken .