Minister Van Nieuwenhuizen: Lelystad Airport gaat er komen

De opening van de uitgebreide luchthaven Lelystad Airport gaat hoe dan ook door. Dat zegt minister Cora van Nieuwenhuizen (VVD) van Infrastructuur en Waterstaat in de Volkskrant. ,,Anders mis je gewoon de boot.” Ook geeft ze aan dat Schiphol na 2020 zeker verder zal groeien.

De kwestie rondom Lelystad Airport is beeldbepalend in de portefeuille van Van Nieuwenhuizen. In december zette de ­Europese Commissie een streep door de Nederlandse invulling van het zogenoemde selectiviteitsbeleid, dat moest garanderen dat Lelystad enkel vakantievluchten van het volle Schiphol zou overnemen. Voor extra groei van de luchtvaart was in Flevoland geen plek.

Uitsluiten is 'discriminatie'

Brussel oordeelde anders: het uitsluiten van nieuwe luchtvaartmaatschappijen op Lelystad komt neer op discriminatie. De beslissing zorgde voor hoop bij inwoners van (het zuiden van) Friesland, Gelderland en Overijssel, die nog altijd willen dat de luchthaven er niet komt. IJdele hoop, maakt Van Nieuwenhuizen duidelijk in de Volkskrant: Lelystad komt er. ,,Dat is de opdracht waar ik voor sta.”

,,De wensen voor Lelystad zijn lastig te verenigen”, zegt Van Nieuwenhuizen. ,,Aan de ene kant wil de Europese Commissie totaal aan het non-discriminatiebeginsel vasthouden, terwijl de ­Kamer vol gaat voor het selectiviteitsbeleid. Die eisen sluiten elkaar uit als je ze beide voor honderd procent toezegt. Ik moet dus een balans zoeken.”

Groei Schiphol

De minister geeft ook aan dat Schiphol na 2020 zeker verder zal groeien. Voor nu geldt er tot en met 2020 geldt op Schiphol een plafond van 500.000 vluchten per jaar. Dat plafond is nu al bereikt. Omwonenden en milieuorganisaties willen dat het aantal vluchten tot 2023 niet verder toeneemt, maar volgens Van Nieuwenhuizen zal dat na 2020 wel gebeuren. ,,Het wordt een puzzel. Het zal geen ongebreidelde groei zijn, zo van: vlieg maar raak, en het zal ook niet zijn: we zetten Schiphol op slot of we trekken de stekker eruit. Dat kan gewoon niet.”

Lees ook: Segers: minister voorbarig over Schiphol

Bekijk ook ons dossier Vliegroutes Lelystad Airport

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement