Minister Bruins naar Friesland om huisartsentekort

Minister Bruno Bruins reist desnoods zelf af naar Friesland om de vinger te leggen op het huisartsentekort. De Tweede Kamer maant hem tot actie na alarmerende berichten uit Leeuwarden.

Elske en Wilko Siderius zijn recentelijk verhuisd van Beekbergen naar de Friese hoofdstad, maar kunnen hier geen huisarts vinden. Onder anderen Aukje de Vries (VVD) sprong dinsdag voor hen op de bres. ,,Het kan niet zo zijn dat mensen 150 kilometer moeten rijden voor een huisarts.’’

In Friesland werken verzekeraar De Friesland en de huisartsen aan een actieplan dat de nood moet lenigen. Reclamebureau Weda is ervoor aangetrokken. Er worden in Nederland voldoende huisartsen opgeleid, maar de animo om het vak uit te oefenen neemt af.

Zorgverzekeraars hebben een zorgplicht, benadrukt Bruins. Als zij verzaken ,,dan bel ik de Nederlandse Zorgautoriteit op en zeg ik: u gaat nu werk maken van het feit dat er een hiaat zit in de zorgplicht en dat daar niet aan wordt voldaan’’. En wat betreft de Friese huisartsennood: ,,Als dat behulpzaam is, ga ik daar een keer naar toe’’.

Vragen van GrienLinks

De statenfractie van GrienLinks heeft naar aanleiding van het huisartsentekort vragen gesteld. Fractievoorzitter Retze van der Honing erkent dat het probleem vooral bij de zorgverzekeraars en gemeenten ligt. ,,De provincie heeft echter in september toegezegd ook een actieplan te zullen maken en wij willen graag weten hoe het daarmee is. Het is belangrijk  zo spoedig mogelijk daadwerkelijk actie te ondernemen.”

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement