FOTO ANP

Minister Bruins in Friesland: huisartsenzorg is plicht van verzekeraar

FOTO ANP

Bieden van huisartsenzorg is de plicht van de verzekeraar. Dat zei minister Bruno Bruins voor Medische Zorg maandag na een werkbezoek aan Friesland.

De zorgverzekeraar heeft zorgplicht, zo simpel is het. In Leeuwarden wordt dat anders ervaren: 350 Leeuwarders staan op een wachtlijst voor een huisarts. Als ze hulp nodig hebben voelen sommigen zich van het kastje naar de muur gestuurd.

Zo zou het niet moeten gaan, beaamt Bruins (VVD). ,,Misschien is er niet direct een huisarts beschikbaar, maar de zorgverzekeraar moet wel zorgen voor huisartsenzorg.” De minister heeft er vertrouwen in dat de zorgverzekeraars actief op zoek gaan naar zorg als iemand op een wachtlijst die nodig heeft. ,,Ik heb gehoord dat het zo gaat.”

‘Niet realistisch’

Als een zorgverzekeraar de zorgplicht niet nakomt, dan kan de patiënt een klacht indienen bij de Nederlandse Zorgautoriteit, zei woordvoerster Inge Freriksen. Volgens Karin Groeneveld, bestuurslid van de Friese huisartsenvereniging, is het huisartsentekort een veelkoppig monster. ,,Het is niet realistisch te veronderstellen dat dat zomaar opgelost kan worden. De huisartsenzorg barst uit zijn voegen, de hele zorg zit midden in een transitie. De druk op de praktijken is enorm toegenomen, er gaat steeds meer zorg naar huisartsen.”

Jonge huisartsen

Groeneveld heeft goede hoop dat de campagne 11huisartsen.nl jonge huisartsen naar Friesland lokt, nu de eerste vijf geïnteresseerden zich hebben gemeld en de campagne eigenlijk pas in september echt van de grond wordt getild. Of dat voldoende is om de golf aan vergrijzing onder Friese huisartsen op te vangen, is echter de vraag. ,,Er wordt gezegd dat er genoeg huisartsen worden opgeleid en dat er in de Randstad een overschot is, maar wij horen van huisartsen in Amsterdam dat ze de vacatures daar ook niet meer vervuld krijgen.” Volgens cijfers van het ministerie worden er meer dan voldoende huisartsen opgeleid. Onderzocht wordt nu of die cijfers wel kloppen.

Bruins woonde maandagmiddag een stakeholdersoverleg bij tussen De Friesland Zorgverzekeraar, huisartsen, GGD Fryslân en gemeenten. Hij liet zich vooral op de hoogte stellen van de plannen waarmee de regio anticipeert op een dreigend huisartsentekort in heel Friesland. Zo kan de gemeente zich soepeler opstellen bij bouw- of parkeervergunningen voor nieuwe huisartsen en heeft de zorgverzekeraar een transitiemanager in de arm genomen om nieuwe praktijkhouders te begeleiden. ,,De partijen zijn bezig elkaar steeds beter te vinden, knap. Dat gaat niet in elke regio zo.”

home
net-binnen
menu