Minister: 100 kilometer bij Heerenveen alleen als het moet

Een snelheidsverlaging op de A32 bij Heerenveen komt er niet. Er is geen noodzaak toe vanwege geluid of gevaar.

Minister Cora van Nieuwenhuizen zei dat donderdag in de Tweede Kamer tijdens de begrotingsbehandeling van het ministerie van Infrastructuur en Milieu.

VVD-Kamerlid Remco Dijkstra mopperde tijdens de Haagse zitting over ‘linkse colleges’ die her en der moties indienen om de snelheid te verlagen. Heerenveen is daar één van. De discussie speelt ook bij Boskoop, Leidsenhage en Amersfoort.

Normen

Voor de VVD is 130 kilometer per uur op de snelweg de norm. Dat is in het regeerakkoord zo afgesproken. Dijkstra vroeg de minister ,,duidelijkheid te geven’’ aan ,,die gemeenteraden’’ dat ,,zo’n motie wel leuk is, maar dat hem dat niet gaat worden, als het tenminste voldoet aan de eisen die we met elkaar hier hebben gesteld’’.

Van Nieuwenhuizen houdt zich aan het regeerakkoord, antwoordde ze. Normen ten aanzien van geluid en verkeersveiligheid zijn leidend. Als er op deze punten geen overschrijdingen zijn, gaat de snelheid op snelwegen niet omlaag. ,,Die regels passen we overal op dezelfde manier toe.’’

Geluidsschermen

De gemeenteraad van Heerenveen diende het verzoek tot snelheidsverlaging op een langer stuk A32 in zuidelijke richting deze zomer in. Heerenveen mag best meer geluidsschermen laten plaatsen, stelt de minister, maar dan zal ze die zelf moeten betalen.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement