Mindervaliden moeten aanbellen bij stemlokaal

LEEUWARDEN Veertien stemlokalen in de gemeente Leeuwarden krijgen een speciale deurbel. Wie de zware deur niet openkrijgt, kan aanbellen voor hulp.

De gemeente heeft de bellen laten aanbrengen, omdat de stembureaus anders niet voldoen aan de landelijke eisen voor gehandicapten. Alle gemeenten in het land zijn door de rijksoverheid benaderd om hun stemlokalen beter toegankelijk te maken voor mensen die slecht ter been zijn. Dit moet klaar zijn voor de verkiezingen van de provinciale staten op twintig maart.

De gemeente Leeuwarden nam al haar 69 stemlokalen onder de loep. Hierbij kwam aan het licht dat zeventien plekken niet goed toegankelijk zijn voor gehandicapten. Hoofdprobleem is dat de deuren te zwaar zijn. Wie niet sterk is of bijvoorbeeld in een rolstoel zit, kan ze niet openen. Verder blijken de gebouwen in Reduzum, Alde Leie en Lekkum over te hoge stoepen te beschikken. Soms is ook de oprit te steil.

De aanleg van een bel blijkt in veel gevallen een simpele en goedkope oplossing, zegt D66-wethouder Hilde Tjeerdema. Ook het stemlokaal in het Leeuwarder stadhuis is lastig toegankelijk, maar hier komt een portier of bode bij de deur.

In twee gevallen blijkt het lastig om problemen op te lossen, namelijk bij het Albertine Agnesschool-gymlokaal in Leeuwarden en sporthal De Twine in Grou. Over beide gebouwen is echter nog nooit geklaagd, volgens de gemeente.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement