Minder tekenbeten door droogte, waar komen de Friese meldingen vandaan?

Het aantal meldingen over tekenbeten is uitzonderlijk laag voor de tijd van het jaar. Ook in Friesland waren de afgelopen weken veel minder meldingen. Deze kwamen vooral uit het zuidoosten van de provincie en van Terschelling.

Volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en Wageningen University zijn de laatste weken zo'n twee derde minder meldingen binnengekomen dan in dezelfde periode in voorgaande jaren. De daling heeft vermoedelijk te maken met het warme, droge weer van de laatste tijd.

Op tekenradar.nl is te zien waar in Nederland de meldingen de afgelopen vier weken zijn gedaan. In Friesland kwamen deze vooral uit het zuiden van de provincie (met name de Zuidoosthoek) en van Terschelling.

Wat opvalt is dat het aantal Friese meldingen sinds medio juni flink is afgenomen. Zo waren hier in de week van 14 tot 21 juni ongeveer 70 meldingen, terwijl er in de week van 12 tot 19 juli nog maar zo’n 10 meldingen zijn gedaan.

Kans het grootst in de natuur

De kans op een tekenbeet is het grootst in de natuur. Het zou volgens het RIVM best kunnen dat mensen eerder verkoeling zoeken op plekken waar nauwelijks of geen teken zitten, zoals zwembaden of terrassen. Maar het gedrag van de teek zelf is ook een factor.

,,Bekend is dat teken uitdroging vermijden door bij heel warm en droog weer dieper in de strooisellaag te kruipen”, aldus een woordvoerder van het RIVM.

Alert blijven op beten

Hoewel teken tijdelijk minder actief lijken, blijft het volgens het RIVM verstandig om na een bezoek aan bossen, parken of duinen alert te zijn op beten. Hoe sneller een teek wordt verwijderd, des te kleiner de kans op besmetting met de ziekte van Lyme of andere aandoeningen die door de beestjes worden overgedragen.

In juni en juli zijn er volgens het RIVM gemiddeld een half miljoen miljoen tekenbeten in Nederland.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement