Workum juicht (alvast). De overheid steekt miljoenen in de versterking van de IJsselmeerkust – en daar profiteert ook het toerisme van. Workum als eerste.

Eindelijk is de stad af van de krappe, ondiepe geulen naar de haven, zegt Henk Miedema uit Workum opgelucht. Sterker: het aloude probleem van de dichtslibbende bodem van jachthaven It Soal in Workum heeft nu zelfs de hoogste prioriteit in de gemeente Súdwest-Fryslân. Miedema spant zich, met vele anderen, al jaren in voor een diepere, betere toegang voor de pleziervaarders.

Eerste miljoenen komen volgende maand

Volgende maand al, een stuk sneller dan gedacht, rolt er eerst 12 miljoen euro aan rijksgeld naar de Friese IJsselmeergemeenten. Dat geld is als compensatie bedoeld voor het nieuwe peilbesluit. Het IJsselmeer heeft nu een vast waterpeil. Dat gaat straks maximaal 20 centimeter in hoogte verschillen. Het wordt in het voorjaar hoger, om een zoetwaterbuffer te creëren voor droge, zomerse tijden. Die wisseling heeft impact op de natuur en de infrastructuur.

De ‘regio’ (provincie, waterschap, Rijkswaterstaat en de gemeenten Súdwest-Fryslân en De Fryske Marren) leggen samen 4,9 miljoen euro bij. Ook dat bedrag is bestemd voor de versterking van de IJsselmeerkust (de erosie-aanpak), maar de gemeenten koppelen er ook lokale, toeristische/economische projecten aan. Zo moet er hoognodig iets gedaan worden aan de toegankelijkheid van de jachthavens aan het IJsselmeer. De toegangsgeulen zijn te ondiep.

Workum aan top prioriteitenlijst

Súdwest-Fryslân legt 1,2 miljoen euro in. Vanavond (donderdag) debatteert de commissie bestuur en financiën over de besteding, want er moeten keuzes gemaakt worden. Workum staat aan de top van de prioriteitenlijst. Voor het uitdiepen van de vaargeulen en het verbeteren van het strand trekt de gemeente 400.000 euro uit. Het is geen luxe, zegt Miedema. Ruim 25 jaar heeft de stad te maken met schuivend zand, dat steeds weer een blokkade opwerpt op de bodem. Zomer na zomer schalt het door de marifoons dat Workum wegens ondiepten onbereikbaar is. Onder meer een nieuwe strekdam moet uitkomst bieden.

Er is haast geboden: in februari komt minister Cora van Nieuwenhuizen langs om een handtekening onder de plannen te zetten. Wethouder Maarten Offinga van Súdwest-Fryslân kreeg die mededeling een dag voor kerst. ,,Een prachtig cadeau.’’ Maar ook: doorpakken dus.

Strand Hindeloopen

De keuze voor Workum als topprioriteit noemt Offinga de ,,de meest evenwichtige’’. Initiatieven zoals de Makkumer Lagune (eilandjes voor de kust), de Makkumerwaarden en een fietspad naar Kornwerderzand vallen buiten de boot. De kosten zijn te hoog of er is te weinig belangstelling voor. Het strand van Hindeloopen wordt wel aangepakt.

In een volgende ronde komt er nog eens 1,2 miljoen euro vrij uit het Deltafonds. Dat biedt opnieuw kansen voor plaatsen die nu wellicht teleurgesteld zijn. Zoals in Molkwerum, waar de inwoners graag het oude sluisje op wil knappen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct