Miljoenen erbij voor netter groen en betere oevers in Heerenveen

Netter openbaar groen en het opknappen van oevers en bruggen gaat de gemeente Heerenveen 2,5 miljoen euro extra kosten op jaarbasis.

Dat blijkt uit een inventarisatie door de Antea Groep. Zij nam de afgelopen maanden de hele gemeente minutieus onder de loep.

Raadsleden werden gisteravond informeel op de hoogte gebracht. In juni mogen ze formeel de beurs trekken. Burgemeester en wethouders komen eind deze maand met een voorstel.

Wegen, bebording en speelvoorzieningen liggen er in de gemeente netjes bij. Maar op het gebied van oevers en kaden, kunstwerken (bruggen en duikers) en groen valt er wat te verbeteren.

Op diverse plekken, zoals in De Knipe, liggen de oevers en kaden er slecht bij. Het kost jaarlijks 1,6 miljoen euro extra om een inhaalslag te maken.

De gemeente telt 160 vaste bruggen. Extreem grote tegenvallers kwamen hier niet aan het licht. Toch is er alsnog 1,05 miljoen euro per jaar extra nodig om zwakke bruggen en duikers op te knappen.

De staat van het openbaar groen was veel inwoners een doorn in het oog. Heerenveen bezuinigde en onkruid schoot op.

Voor dik 500.000 euro extra kan het openbaar groen in het centrum er netter bijliggen. Bermen krijgen volgens het Antea-advies een ‘ecologisch niveau’; ze worden kruidenrijker en minder gemaaid.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement