Militairen in de binnenstad van Leeuwarden

Het Regiment Infanterie Johan Willem Friso is woensdag 29 juni te gast in Leeuwarden.

Het 44e pantserinfanteriebataljon houdt een defilé en beëdiging op het Wilhelminaplein, een ronde door de stad en er is een static show op het Oldehoofsterkerkhof.

De militairen starten om half drie op het Oldehoofsterkerkhof en marcheren dan naar het Wilhelminaplein (Zaailand). Commandant Bert Stam voert in het pantsergevechtsvoertuig CV90 de stoet aan. Op de trap van het gerechtsgebouw nemen burgemeester Ferd Crone, gedeputeerde Johannes Kramer, generaal Ron Smits en plaatsvervangend commandant kolonel Piet Hagenaars het defilé af.

Duitse militairen

Bijzonderheid is dit jaar dat er veertig Duitse militairen in de stoet meelopen. Bij de Oldehove is ook Duits materieel te zien.

Beëdiging

Om 15:00 uur zal de beëdiging plaatsvinden op het Wilhelminaplein. Daar staat ook een eenjarig Fries veulen, het bataljonspaard en mascotte van het Regiment Johan Willem Friso.

Herkomst mascotte

Op 7 november 1964 kreeg het bataljon van het bestuur van de jaarlijkse traditionele paardenmarkt in Zuidlaren het Friese stamboekveulen Abe. Het was een geschenk als dank voor de goede verstandhouding tussen het bataljon en de Drentse gemeente. Het bataljon was daar al jaren gelegerd. In het gemeentewapen van Zuidlaren is het zwarte paard ook afgebeeld. Bij de schenking hoort een aantal afspraken. De afspraak dat het paard aanwezig is bij een beëdiging wordt nog altijd levend gehouden.

Historische band

De verbondenheid van het 44e bataljon met Leeuwarden gaat ver terug in de tijd. Het Regiment Infanterie Johan Willem Friso draagt de naam van prins Johan Willem Friso (1687-1711). De prins behoorde tot de Friese tak van de Nassau. Hij was stadhouder van de noordelijke gewesten Friesland, Groningen en Drenthe.

Hij onderscheidde zich bij gevechten te Oudenaarde, Rijsel (beide 1708) en Malplaquet (11 september 1709). Vooral bij deze laatste slag speelde Johan Willem Friso een bijzondere rol. Hij was al eerder opgevallen door zijn initiatiefrijke handelen en zijn doorzettingsvermogen. Maar vooral tijdens deze bloedige veldslag voerde hij op onverschrokken manier de Staatse bataljons aan. De Fransen hadden zich goed verschanst en bezaten een veel sterkere rechterflank. Onder meer door dit handelen wisten de geallieerden uiteindelijk een zwaarbevochten zege te bereiken. Nog steeds komen de meeste militairen van dit 44e bataljon uit Friesland, Groningen en Drenthe.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement