Met hoeveel herrie heb jij dagelijks te maken? Bekijk het hier

In Nederland staan miljoenen huizen op lawaaiige plekken. Ook veel Friezen wonen op zo’n plek met veel herrie, blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws. Bekijk op een interactieve kaart van RTL hoeveel omgevingslawaai jij te verduren hebt.

Volgens de World Health Organization (WHO) is het lawaai van wegverkeer schadelijk bij 53 decibel en dat van treinverkeer bij 54 decibel. Voor vliegtuigen en windmolens ligt de grens lager, namelijk al op 45 decibel.

Wij hebben voor Friesland gekeken naar de plekken met de meeste omgevingsoverlast. Dat wil in dit geval zeggen: meer dan 60 decibel (de rode stippen op de kaart).

Leeuwarden

Leeuwarden telt veel plekken waar inwoners herrie te verduren hebben. Zo ondervinden inwoners in het zuiden van de stad overlast aan de Schrans, de Borniastraat, de Pieter Stuyvesantweg, de Julianalaan en achter het spoor.

In het noorden van de stad hebben mensen in de Valeriusstraat, de Troelstraweg, de Groningerstraatweg, de Goudenregenstraat en de Gerbrandyweg veel omgevingslawaai.

Harlingen en Franeker

In Harlingen zijn onder meer de Amaliastraat en de Kimswerderweg problematische plekken om te wonen. Ook op de Nieuwe Trekweg en de Oude Trekweg is veel lawaai.

In Franeker is er overlast bij de Harlingerweg, het Oude Kaatsveld, Vijfhuizen, Zevenhuizen, de Tuinen en het Vliet.

Wolvega en De Blesse

Ook in Wolvega zijn op de kaart veel lawaaiige plekken te vinden. Bijvoorbeeld aan de Keiweg, de Haulerweg en de Lycklamaweg.

Bewoners van de (langere) Steenwijkerweg ondervinden in zowel Wolvega als De Blesse veel overlast.

Weinig overlast

Gelukkig zijn er ook veel Friese plaatsen waar de inwoners kunnen genieten van de rust. Dat is bijvoorbeeld het geval in Sexbierum, Pingjum, Achlum, Hitzum, Ried, Deinum, Mantgum, Holwerd en De Veenhoop.

Opvallend is dat Heerenveen relatief weinig plekken kent met veel omgevingslawaai. Vooral bij de snelwegen is er herrie.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement