De raad van Opsterland heeft niets te zeggen over de compensatie voor omwonenden van zonneparken. Toch behaalde hij op dat punt succes.

Eigenlijk mocht de gemeenteraad van Opsterland maandagavond alleen zijn oordeel geven over de ruimtelijke aspecten van een door Univergy Solar aan te leggen drijvend zonnepark in de Lippe Gabriëlsplas bij Ureterp. Maar de ruimtelijke aspecten, daar zit de controverse niet in.

Die zit wel in de compensatie voor het dorp en de manier waarin zij delen in de opbrengst van het zonnepark. Volgens Plaatselijk Belang Ureterp is dat veel te mager. Van de beloftes van Univergy is in het uiteindelijke plan weinig overgebleven. Een deel zoals een verhard pad rond de plas wordt uitgevoerd, maar een ander deel, zoals vissteigers en twee bruggetjes, laat het bedrijf afhangen van de financiën. Opsterland heeft niet de juridische middelen om die beloftes zwart-op-wit in de planovereenkomst te zetten.

Die situatie zit de raad niet lekker, laten bijna alle partijen merken. Ze willen dit zonnepark, maar het moet wel zorgvuldig gebeuren.

Raad mag niet oordelen

Probleem is echter dat de raad niet mag oordelen over de participatie en compensatie. Zij zijn het misschien niet eens met hoe Univergy het aanpakt, de aanvraag voor de omgevingsvergunning mogen ze er niet om weigeren, hield wethouder Anko Postma de raadsleden voor.

Tegelijkertijd zei hij ook de signalen uit de samenleving te horen . Maar liefst vijf van de zes insprekers die hun mening deelden, uitten forse kritiek op de plannen. Voor Postma reden om de raad toe te zeggen met Univergy om tafel te gaan om nog eens opnieuw te bekijken hoe de compensatie voor Ureterp beter vorm kan krijgen.

Voor de wethouder staat er druk op de ketel. Als hij deze week uit de gesprekken met Univergy geen betere deal haalt, kan het project wel eens vertraging oplopen. Stemt de raad volgende week niet in met de omgevingsvergunning dan is Univergy niet op tijd voor de eerstvolgende ronde SDE-subsidie en volgt in ieder geval een half jaar uitstel.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct