Met deze tips houd je tijdens de hitte huis en hoofd koel

Met deze tips houd je tijdens de hitte huis en hoofd koel Foto: ANP

De komende dagen zal de thermometer richting de dertig graden gaan in Friesland. Dat betekent niet alleen warmte in de buitenlucht, maar ook bij de mensen in huis. Vijf tips om huis en hoofd koel te houden.

1. Zorg voor (natuurlijke) zonwering

De tropische weersverwachting zorgt ervoor dat de mensen massaal de warmte buiten willen houden. Een luifel zorgt voor de nodige schaduw op het huis. De vraag naar zonwering is enorm, vertelt Douwe Postma van Dorealth Zonwering uit Kollumerzwaag. ,,De drukte is echt niet normaal. Bijna niets is meer leverbaar. Wij hebben veertig procent meer drukte dan vorig jaar in deze periode.’’

Als je groene vingers hebt, kan je overwegen leilindes voor je huis te planten. De takken van de lindeboom worden horizontaal aan een frame gebonden, waardoor een natuurlijk zonnescherm ontstaat. Een mooie klimplant op de muur en een groendak zorgen ook voor koelte.

2. (Doe-het-zelf)-airco

De airco’s gaan als warme broodjes over de toonbank bij de Expert in Franeker. ,,De drukte is het is afgelopen weekend al begonnen. Wij hebben extra voorraad ingeslagen, want wij verwachten dat de vraag de komende dagen nog enorm gaat stijgen. Vandaag en morgen wordt het natuurlijk nog heel warm’’, stelt verkoper Albert Wouda. De vraag naar verkoeling is groot bij de mensen. ,,Wij hebben zelfs al mensen gehad die van de andere kant van de afsluitdijk kwamen om een airco te halen.‘’

Lees ook | Hitteplan geactiveerd: drink water, smeer goed en let op elkaar

Als de voorraad op is in de winkel, kan je ook makkelijk zelf een airco maken. Leg een aantal koelelementen of petflessen met water in de vriezer. Als het water bevroren is, leg je het in een plastic bak. Ventilator erachter en laat de lucht erlangs stromen voor een verkoelend briesje.

3. Tochten doe je ‘s ochtends en ‘s avonds

Luiken en zonneschermen helpen de zon buiten de deur te houden. Bij gebrek daaraan is het meest gehoorde advies: ramen en gordijnen dichthouden. Om het huis wat af te laten koelen, kan je het beste ‘s ochtends vroeg (voordat het echt heet wordt) ramen en deuren tegenover elkaar open zetten. Laat het een uurtje flink doortochten en doe daarna alles weer dicht, zo blijft het huis ietwat koel.

4. Stekkers uit de stopcontacten

Aangesloten elektrische apparaten geleiden stroom en produceren warmte. Dat is zelfs het geval als het apparaat op ‘stand-by’ staat. Om het huis koel te houden, is het daarom verstandig alle apparaten die je niet gebruikt los te koppelen.

5. Gewoon wat minder doen

In het verlengde van de vorige tip, is een oerdegelijk advies om het simpelweg rustig aan te doen in huis. Stel werkzaamheden als stofzuigen en de ramen lappen uit tot het minder warm is. Plan het zo dat je op koelere momenten (bijvoorbeeld ‘s ochtends al) het avondeten bereidt. Of maak een lekkere koude zomermaaltijd, dan hoeft er ook geen oven of gasfornuis aan te pas te komen. Een klusje wat wel voor wat verkoeling kan zorgen, is het ophangen van de was. Als je die in de slaapkamer ophangt, zorgt het voor wat koelere lucht.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland