De Maltese minister van Justitie en Cultuur, Owen Bonnici.

Met Owen Bonnici komt een van Daphne Caruana Galizia’s vijanden naar Friesland

De Maltese minister van Justitie en Cultuur, Owen Bonnici.

De vermoorde journalist Daphne Caruana Galizia richtte zich op tal van machthebbers op Malta. Justitieminister Owen Bonnici was daar absoluut één van.

Na enkele maanden vertraging en flinke politieke druk vanuit Nederland komt de Maltese minister van Justitie en Cultuur donderdag dan toch naar Leeuwarden, om de lucht tussen Valletta en Leeuwarden te klaren. LF2018 besloot in april de contacten met de andere culturele hoofdstad te bevriezen, omdat de Maltezers geen afstand wilden doen van ‘de kwetsende toon tegen nabestaanden van Daphne Caruana Galizia’. De bekendste journalist van het land werd op 16 oktober om het leven gebracht met een autobom.

Bonnici (38) gaat donderdagochtend in een studio van Omrop Fryslân in gesprek met gedeputeerde Sietske Poepjes, journalisten en publiek.

'Haatzaaien'

Het is niet de eerste keer dat de minister van Justitie en Cultuur zich zal uitlaten over het ‘geval’ Caruana Galizia. Eerder dit jaar verdedigde hij een gewraakte tweet van V18-voorman Jason Micallef (‘ There are happy people everywhere you look now’ , alom gezien als een referentie aan het laatste twitterbericht van Caruana Galizia: ‘ There are crooks everywhere you look now’ ) als ,,vrijheid van meningsuiting’’.

In maart 2017 – een half jaar voor haar dood – trok Bonnici in een toespraak in het parlement nog van leer tegen ‘ online hate speech’ , naar aanleiding van een blog van Caruana Galizia over de relatie tussen de gescheiden Bonnici en de televisiejournalist Janice Bartolo. ,,Dat een blogger als Daphne Caruana Galizia”, zei Bonnici, ,,schrijft dat men mij en mijn partner ondersteboven zouden moeten ophangen op een plein, zoals Mussolini en zijn partner, dat is het zaaien van haat.”

Critici hadden en hebben nog steeds moeite met de relatie omdat Bartolo werkte voor One TV, eigendom van Bonnici’s Labour Party. Begin dit jaar werd ze aangesteld als ‘senior manager’ bij de Malta Tourism Authority, volgens de Sunday Times of Malta zonder openbare selectieprocedure, terwijl dat anders wel gebeurt. De krant had Bonnici al vaker het voortrekken van partijgenoten verweten.

Corruptie

Caruana Galizia was keihard in de nieuwsberichten en blogs op haar website. Ze richtte zich op de machthebbers op Malta, waar zwart geld en de online gokindustrie een groot deel uitmaken van de economie. En Bonnici – lid van de van corruptie beschuldigde regering van premier Joseph Muscat en als Justitieminister verantwoordelijk voor veel van Caruana Galizia’s onderwerpen – was een van de terugkerende prominenten in de berichten op haar site, daphnecaruanagalizia.com .

loading  

Ze schreef over zijn liefdesleven. Niet alleen over zijn relatie met Bartolo, maar ook over zijn vermeende aanwezigheid op de dating-app Badoo. In april vorig jaar meldde ze dat een dertigjarige lezeres van haar website op de app werd voorgesteld aan een man met dezelfde naam en foto als Bonnici. ‘ Don’t you even think of dating that man’, zei Caruana Galizia tegen haar lezeres, zo schrijft ze. ‘Aangezien ze de leeftijd heeft van mijn kinderen en ik niet zou willen dat mijn dochter in de buurt zou komen van iemand als de minister van Justitie’.

In januari vorig jaar bewees ze op haar site dat Bonnici samen met zijn ‘private secretary’ in drie dagen heen en weer was gevlogen naar China, eersteklas voor een prijs van 13.430 euro. ‘ Taxpayers’ money ’, voegde ze er aan toe.

Politieke rel met Leeuwarden

In mei vorig jaar beschuldigde ze in een blog (dat daarna viraal ging) premier Joseph Muscat en diens partijgenoten Keith Schembri en Bonnici ervan haar monddood te willen maken door in het geniep (want via hun privé-mailaccounts) afspraken te maken met een Londens advocatenkantoor om Caruana Galizia met aanklachten bij een Britse rechtbank financieel te raken. Bij haar blogs voegde ze printscreens van de mailwisselingen.

De diplomatieke rel tussen de organisaties van de beide steden en politici heeft in Leeuwarden meer stof doen opwaaien dan op Malta, waar het sowieso vrijwel onbekend is dat Valletta niet de enige culturele hoofdstad is. In de verschillende media is er wel enige aandacht voor de ruzie geweest.

Met Bonnici komt donderdag al met al bepaald geen objectieve partij naar Friesland om uit de impasse te komen. Al is het de vraag of er op Malta überhaupt een neutrale speler te vinden is.

Bekijk op deze website de documentaire DAPHNE die de laatste dagen van het leven van de Maltese journalisten reconstrueert

Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct