Met 2100 windmolens kan Friesland huidige energieverbruik opwekken

Met 2100 windmolens van 150 meter hoog kan Friesland zijn huidige energieverbruik opwekken, staat in een provinciaal document.

Geen provinciebestuurder die eraan denkt om zulke grote aantallen supermolens op te stellen, maar deze variant vormt ,,voor de beeldvorming’’ een van de manieren om Friesland genoeg duurzame energie te leveren.

Theoretische optie

Het gaat om een theoretische optie die moet illustreren hoe groot de maatschappelijke opgave is om binnen enkele tientallen jaren volledig over te schakelen op duurzaam opgewekte energie.

In Friesland staan nu meer dan driehonderd molens, waarvan een groot deel zwaar verouderd is. In het IJsselmeer en in de buurt van Zurich en Wons komen daar de komende jaren bijna honderd nieuwe, moderne turbines bij.

Zonnestroom

Om in de eigen energiebehoefte te voorzien kan Friesland ook inzetten op zonnestroom in plaats van op molens. In totaal is dan 18.000 hectare nodig, inclusief daken van huizen. Ook dit is een theoretische oplossing.

Ter vergelijking: op dit moment is er ongeveer 15 hectare zonnestroom gerealiseerd en is circa 40 hectare in ontwikkeling, vertelde ambtenaar Arjan Hoks woensdagavond aan provinciale staten.

Een andere papieren optie is de energiebehoefte stillen met uitsluitend vergisters. Daarvan zijn er dan ongeveer 1500 nodig. Op dit moment telt Friesland er enkele tientallen.

Geothermie

De provinciale notitie noemt ook nog een vierde variant: geothermie. Er zijn dan zeshonderd zogenoemde doubletten nodig. Een doublet bestaat uit twee boringen voor aan- en afvoer van warm en koud water.

In al deze varianten is uitgegaan van een Friese energiehonger van ongeveer 60 petajoule. Maar, zo is de verwachting, in werkelijkheid zal die fors minder hoog zijn doordat aan besparing zo’n 22 petajoule valt te winnen.

Net als bij windparken en zonneweiden leert de ervaring dat vergisters niet alleen energie opwekken, maar in de nabije omgeving ook heel veel weerstand kunnen oproepen.

Omgevingsvisie

De getallen kwamen woensdagavond in het Provinsjehûs voorbij tijdens een bijeenkomst over de omgevingsvisie die het provinciebestuur in de maak heeft.

Hoe de overheid de duurzame doelen concreet wil realiseren, is nog niet bekend.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement