Mensen die weinig reizen zijn duurder uit bij Arriva

Met groen licht van de provincie trekt vervoerbedrijf Arriva de tarieven in de bussen per 1 januari gelijk. Vooral mensen die weinig reizen zijn duurder uit.

Per 1 januari gelden overal dezelfde tarieven en abonnementsvormen. Voorwaarde is dat de vervoerder er niet extra aan mag verdienen, opdat de gemiddelde reiziger niet duurder uit is. Dit wordt elk kwartaal gemeten. Als er toch sprake is van extra winst, grijpt de provincie in.

Individueel zullen passagiers wel extra betalen. De verwachting is evenwel dat de meeste reizigers goedkoper uit zijn. Het basistarief per kilometer stijgt met 4,3 procent. Daar staan nieuwe producten met flinke kortingen in de daluren tegenover, ook in ritten van en naar Groningen en Drenthe.

Voorzitter Ton Ettema van consumentenplatform Rocov Fryslân verwacht dat vooral de incidentele reiziger duurder uit zal zijn. Rocov is het niet eens met een andere verandering: cashloos betalen. Vanaf 1 januari is contant betalen in de bus verleden tijd. Dat moet de veiligheid verhogen. Volgens Rocov betekent dit een kostenverhoging voor de reiziger. Daarnaast spreekt Ettema van een extra drempel om de bus te pakken.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement