Melk wordt weer opgehaald

De melk van de noordelijke melkveehouders van FrieslandCampina is vannacht en vanochtend weer nagenoeg volgens schema opgehaald, meldt woordvoerder Jan Willem ter Avest.

FrieslandCampina heeft in de drie noordelijke provincies 3000 leden-melkveehouders. Normaal gesproken wordt de melk eens in de drie dagen de melk bij hen opgehaald.

Dinsdagavond en woensdag moesten honderden boeren in Noord-Nederland miljoenen liters melk in de mestkelders laten stromen. FrieslandCampina besloot het ophalen te staken nadat een melkauto van De Melkweg in Bolsward dinsdagavond tussen Aduard en Oldehove in een sloot gleed. De chauffeur kwam met de schrik vrij, de tankauto is total loss verklaard.

Het zuivelconcern besloot daarop het ophalen van melk in het Noorden tot nader order uit te stellen. Voor 450 van de 3000 melkveebedrijven die hier bij dit zuivelconcern zijn aangesloten, had dit als consequentie dat ze alle melk, circa 4,5 miljoen kilo, moesten afvoeren naar de mestkelder.

Nederlandse zuivelondernemingen hebben in hun kwaliteitssystemen staan dat ze geen rauwe koeienmelk ouder dan 72 uur mogen verwerken. Ook al biedt de tank van de boer, waarin de melk gekoeld wordt, nog volop ruimte. Voor een zo efficiënt mogelijke logistiek, wordt bij de iedere melkveehouder de melk opgehaald aan het einde van een driedaagse periode. Als dit door een tegenslag, zoals nu met de ijzel, niet mogelijk is, betekent dat per definitie: lozen.

De melklogistiek kent een uiterst strakke planning, maar toch is vergeleken met vroeger de flexibiliteit toegenomen. Douwe Steensma uit Kollum, die een melkveebedrijf had bij Sneek en Warfstermolen, herinnert zich nog de ijzeloverlast in 1966. Het merendeel van de boeren zat al na een dag met de handen in het haar, vanwege een gebrek aan melkbussen. Het voordeel van die tijd was wel dat er meer zuivelbedrijven waren, waardoor veehouders makkelijker de melk zelf naar de fabriek konden brengen.

Opvallend is dat bij de meeste boeren van Vreugdenhil, DOC Kaas en Hochwald de melk wel tijdig opgehaald kon worden. Hooguit een handjevol, heeft de melk moeten laten lopen, aldus de woordvoerders van deze bedrijven met in totaal zo'n duizend noordelijke melkveebedrijven. Of passen deze bedrijven de driedaagse regel wat minder strikt toe? Een boer, die anoniem wil blijven, kreeg het advies om de laatste melkbeurt rechtstreeks naar de mestput af te voeren. ,,Daardoor hoefde ik maar melk van een halve dag te laten lopen in plaats van drie dagen.”

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement