Meimaand verplettert warmterecords

De huidige meimaand is bezig de warmste te worden in meer dan driehonderd jaar.

Maar zoals november weinig tot niets zegt over het karakter van de volgende winter, zo mag men de zomer niet afleiden uit het meiweer.

Warm en wisselvallig

De laatste jaren is de trend in de richting van warme, maar tamelijk wisselvallige zomers. Een echt koele zomer hebben we sinds het jaar 2000 niet meer gehad. Korte broek bij de hand houden dus.

De laatste week ontstonden er vooral in het zuiden van het land fikse onweersbuien met wolkbreuken, maar die bereikten het noorden niet of nauwelijks. Dinsdag en woensdag is de kans op buien bij ons wel groter.

In De Bilt bij Utrecht zal de gemiddelde temperatuur deze meimaand waarschijnlijk uitkomen op 16,4 graden Celsius tegen 13,1 normaal.

Recordaantal warme dagen

Ook in onze provincie wordt overal een recordverbetering verwacht. Op de vliegbasis was mei 1992 tot nu toe de warmste bloeimaand met gemiddeld 14,4 graden. Het is nu al zeker dat we dit jaar boven de 15 graden uitkomen tegen 12 graden normaal. Daarmee is mei warmer dan een normale junimaand.

Het aantal warme dagen met maxima van 20 graden of hoger zal in Leeuwarden oplopen tot twintig, eveneens een record, terwijl zes normaal is.

Hiervan zijn er tot nu toe al zeven zomerse dagen (25 graden of warmer). Het record uit mei 1992 (acht zomerse dagen) wordt daarmee bedreigd.

Vroege warmte steeds normaler

De duidelijke trend van opwarming blijkt ook uit het feit dat de top tien van warmste meimaanden geheel bestaat uit recente jaren. Ook de meimaand van vorig jaar en van twee jaar geleden vinden we terug in die lijst.

Dit soort vroege warmte wordt dus steeds normaler en er wordt volop van genoten, maar tegelijk zou een gevoel van een zekere verontrusting wel op zijn plaats zijn.

Opvallend is de overvloedige zonneschijn in de meimaand en het grote gebrek aan regen. Verder dan een provinciegemiddelde van circa 20 millimeter komen we nog niet en op de klei bleef de neerslag tot nu toe beperkt tot 10 à 15 mm.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement