Meesteroplichter duikt op in Leeuwarden en vlucht

De 52-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats tegen wie een week geleden bij verstek een jaar gevangenisstraf is geëist, is opgedoken in Leeuwarden. Het Openbaar Ministerie noemt hem een meesteroplichter. De politie is naar hem op zoek.

Tijdens de rechtszaak verschenen op Facebook berichten dat hij na tien dagen zonder te betalen een bed & breakfast in Ermelo had verlaten. Verhuurders uit de regio Ermelo waarschuwden elkaar voor de man die van oorsprong uit Zevenhuizen komt, maar geen vaste woon- of verblijfplaats heeft. Het lijkt erop dat hij veelvuldig van bed & breakfast-voorzieningen gebruikmaakt.

Vorige week dook hij op in Leeuwarden en nam zijn intrek in de bed & breakfast van Dieuwke Kroese. Hij zou er elf dagen blijven. Na een paar dagen rook zij onraad en na enig zoekwerk ontdekte ze wie ze in huis had gehaald. Zij belde de politie. Die kon aanvankelijk niets doen. Na overleg met het Openbaar Ministerie werd woensdag alsnog besloten de man aan te houden omdat er meerdere aangiftes tegen hem zijn gedaan wegens oplichting.

Tot een aanhouding kwam het woensdagmiddag echter niet. De man bleek ervandoor te zijn gegaan. Dieuwke Kroese: ,,Ik denk dat hij de politie heeft zien aankomen en toen halsoverkop is weggegaan.’’ Waarheen? Ze heeft geen idee. ,,Maar zijn auto, zijn jas, zijn leesbril en zijn laptop zijn hier nog. We hebben voor de zekerheid de banden van de auto leeg laten lopen.’’

De verdachte gebruikt verschillende namen als Van der Veen en Van Zetten. Onder die laatste naam zou hij op Marktplaats actief zijn. Aan Dieuwke Kroese vertelde hij ict’er te zijn en dat hij een klus had in het Medisch Centrum Leeuwarden. Kroese: ,,Het is een aardige man met zichtbaar een slecht gebit.’’

De politie heeft het verhaal zoals Kroese dat schetst donderdagochtend bevestigd. In de strafzaak die een week geleden diende wordt op 16 februari uitspraak gedaan. In die zaak draaide het om oplichtingen uit 2011 en 2012 waarbij meerdere mensen voor honderdduizenden euro’s zijn gedupeerd.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland