Meeste meldingen verwarde personen in Dantumadiel

Van alle Nederlandse gemeenten komen (gecorrigeerd naar het inwonertal) de meeste meldingen van overlast door verwarde personen uit Dantumadiel.

Per 1000 inwoners worden in Dantumadiel 18.6 meldingen gedaan. Dat ligt fors boven het landelijke gemiddelde van 3.7 meldingen per 1000 inwoners. Het is ook flink hoger dan een jaar eerder. In 2014 registreerde de politie er nog 4.1 meldingen per 1000 inwoners.

Ook Franekeradeel (14.8 meldingen per 1000 inwoners), Vlieland (12.9 meldingen per 1000 inwoners), Ooststellingwerf (12.3 meldingen per 1000 inwoners) en Leeuwarden (11.4 meldingen per 1000 inwoners) lijken te maken hebben met veel overlast door verwarde personen.

Dit blijkt uit cijfers die door het KRO-NCRV-programma De Monitor zijn opgevraagd bij de politie. Het gaat om meldingen uit 2015 van geluidsoverlast en opstootjes waarbij verwarde mensen zijn betrokken maar ook meldingen dat iemand een gevaar is voor zichzelf. In politiejargon worden dit E33-meldingen genoemd.

Meer meldingen

Het aantal meldingen neemt sinds 2011 sterk toe. Dit zou het gevolg zijn van bezuinigingen in de geestelijke gezondheidszorg. Dat meer verwarde mensen op straat rondlopen, werd voor de zomer ook al aangestipt door Zienn. De nachtopvang van de organisatie wordt vaker bezocht door mensen met ernstige psychiatrische problemen.

In bijna de hele provincie is dat ook te zien in de toename van het aantal meldingen. In veel gemeenten is het aantal verdubbeld. Slechts sporadisch bleef het aantal meldingen gelijk of daalde het zelfs.

Littenseradiel

Of er in Dantumadiel relatief veel verwarde mensen wonen, is echter de vraag. RTL Nieuws vroeg vorig jaar dezelfde cijfers op over het jaar 2014. Toen sprong Littenseradiel er uit. In deze gemeente werden toen gecorrigeerd naar het inwonertal de meeste meldingen van overlast door verwarde personen gedaan.

Het overgrote deel van de meldingen in die gemeente bleek echter voor rekening te komen van een vrouw die honderden mails vol laster stuurde naar de gemeente en de politie. Ze vermoedde dat er complotten tegen haar werden gesmeed. Van 2014 naar 2015 is het aantal meldingen in Littenseradiel dan ook rap gedaald van 25.4 naar 5.2 meldingen per 1000 inwoners.

Bekijk in de kaart hieronder het aantal meldingen in uw gemeente van overlast door verwarde personen in 2015:

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement