Aandeelhouders provincie Fryslân en de gemeente Heerenveen moeten per jaar ruim 8 ton bijleggen om ijsstadion Thialf in de benen te houden.

Ook sportkoepel NOC-NSF (250.000 euro) en schaatsbond KNSB (300.000 euro) dragen extra bij om het exploitatietekort van het ijscomplex te dichten. Het gat bedraagt jaarlijks structureel 1,4 miljoen euro: de opbrengsten zijn 2,8 miljoen, de uitgaven 4,2 miljoen.

De aandeelhouders en hoofdgebruikers moeten daarvoor samen opdraaien, zo stelt kwartiermaker Pier Eringa in zijn rapport over de toekomst van de ijstempel. De oud-topman van ProRail en vervoerder Transdev presenteert zijn bevindingen dinsdagmiddag in Thialf.

Zijn conclusies liegen er niet om. Buiten het tekort van 1,4 miljoen om zijn er nog de jaarlijkse afschrijvingslasten van 2,5 tot 3 miljoen euro voor het Thialfstadion en de ijshockeyhal. ,,Dêrmei is yn de rekkensommen nea rekken holden”, zegt Pier Eringa. Voor het geld dat nodig is voor het lange-termijnonderhoud en grote vervangingsinvesteringen, om Thialf bij de tijd te houden, kijken provincie en gemeente naar de rijksoverheid.

,,De oandielhâlders fiele harren ferantwurdlik foar de dekking en binne dat ek”, zegt Eringa. ,,Mar se sizze: dat kinne wy der net by ha. It is ek logysk om hjirfoar nei de lanlike oerheid te sjen, want Thialf is fan nasjonaal en ynternasjonaal belang.”

‘It is in dreech ferhaal, mar sa moat it’

Omdat de provincie en de gemeente met de 8 ton voor de exploitatie niettemin ,,in stap sette wolle’’, voelen NOC-NSF en KNSB volgens Eringa de morele plicht ook meer te betalen. ,,It is in dreech ferhaal, mar sa moat it. Dêr is elk it no wol oer iens.’’

Gedeputeerde Sander de Rouwe en wethouder Jelle Zoetendal moeten Provinciale Staten en de Heerenveense gemeenteraad nog wel overtuigen van een volgende injectie voor Thialf. Vorig jaar stelden de aandeelhouders al een noodkrediet van 3 miljoen euro beschikbaar. Daarmee werd een faillissement voorkomen, maar de problemen zijn verre van verdwenen.

Thialf betaalt al maanden geen huur aan de aandeelhouders en kan geen onderhoud uitvoeren aan het gebouw. Om toch rekeningen te kunnen betalen nam Thialf in maart voor de tweede keer een hap uit het reddingskrediet van De Rouwe en Zoetendal. ,,Se sille flink wat massearwurk dwaan moatte yn ‘e Steaten en de rie’’, denkt Eringa, over het nieuwe verzoek van de bestuurders aan de politiek.

Nog verder snijden in de kosten is onmogelijk

Met de extra bijdrage van de gemeente en de provincie moeten onder meer energielasten en een deel van de afschrijvingskosten van de zonnepanelen en kleinere investeringen worden betaald. De bijdrage van de sportbonden moet alleen ten goede komen aan topsport, eisen NOC-NSF en de KNSB. Zij willen niet meebetalen aan het in stand houden van de breedtesport in Thialf - een vurige wens van de politiek.

Nog verder snijden in de kosten is onmogelijk, rekende Eringa uit. Vorig jaar ontsloeg Thialf 11 van de 23 medewerkers, werden huurprijzen verhoogd en besloot de directie te stoppen met de schaatsschool. Ondertussen staan de zonnepanelen op het dak al bijna een jaar uit. Thialf moet daardoor voor tonnen extra energie inkopen. De helft van alle uitgaven van 4,2 miljoen bedraagt stookkosten. Maar 7 procent, zo’n 3 ton, betreft flexibele lasten. Oftewel: Thialf kan geen enkele tegenvaller opvangen.

Eringa acht extra inkomsten voor het ijscomplex daarom noodzakelijk. Met de topteams van het schaatsen en Topsport Noord wordt overlegd over aanvullende bijdragen.

loading

Kunstrijden naar Thialf?

Als het aan Eringa ligt, komt het nationaal trainingscentrum kunstrijden naar Thialf. Dat past in het streven om de capaciteit van de ijstempel zoveel mogelijk te benutten. Hoe beter bezet, hoe gunstiger voor de financiën. Daarom moeten bijvoorbeeld ook de openingstijden worden opgerekt.

,,Miskien kinne de keunstriders de iishockeyhal (die wordt gerenoveerd, red.) diele mei it iishockey”, zegt Eringa. ,,Mar NOC wol net yndirekt betelje foar it iishockey, want dat wurdt net sjoen as topsport. En de gemeente seit: ik wol allinnich ynvestearje yn breedtesport. Dy diskusje rint noch.”

Eringa ziet dat de hoofdgebruikers van Thialf meer met elkaar moeten communiceren. ,,Dan giet it net allinnich oer it iis, mar ek oer it krêfthonk en de klaaikeamers. It Gewest, de KNSB, de topploegen, NOC en Thialf moatte mei elkoar yn petear om better te plannen. Ferskillende belanghawwenden fine in soad fan elkoar, mar prate ûnderling te min.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland
Thialf
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct