Meer Friezen vallen buiten bereik van spoedeisende hulp

Het aantal inwoners van Friesland en zijn grensgebieden dat niet binnen 45 minuten op de spoedeisende hulp van ziekenhuizen kan komen, is toegenomen.

Op verzoek van minister Edith Schippers (Volksgezondheid) heeft het RIVM de aanrijtijden van ambulances opnieuw berekend.

De gemiddelde snelheid is op veel trajecten enkele minuten lager geworden, bijvoorbeeld door toegenomen drukte. Gevolg is dat ruim 33.000 Nederlanders niet binnen de wettelijke norm van 45 minuten in een ziekenhuis met 24-uurs zorg kunnen zijn: 9000 meer dan bij de vorige berekening in september 2014.

Dertien ziekenhuizen zijn nu aangemerkt als ‘gevoelig': wanneer daar de spoedzorg en/of de acute verloskunde verdwijnt, leidt dat tot forse stijging van het aantal mensen buiten de 45 minutennorm.

In Friesland hebben het MCL in Leeuwarden en het Antonius Ziekenhuis in Sneek die status. Voor verloskunde is bovendien Tjongerschans in Heerenveen aangemerkt als ‘gevoelig’. Minister Schippers geeft deze ziekenhuizen extra geld om hun spoedzorg op peil te houden.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement