Meedenken over nieuwe burgemeester Achtkarspelen? Nee, dank u

Wat voor burgemeester heeft de gemeente Achtkarspelen nodig? Dat was de vraag maandag in de raadszaal in Buitenpost. Veel belangstelling was er niet.

De burger betrekken bij de zoektocht naar een nieuwe burgemeester. Dat is het doel van de gemeente Achtkarspelen nu Germ Gerbrandy heeft aangekondigd medio januari het ambt vaarwel te zeggen.

En dus waren organisaties en verenigingen maandag uitgenodigd in de raadszaal in Buitenpost om mee te denken over het profiel van zijn opvolger. De opkomst? Acht mensen, onder wie vier tieners uit de jongerenraad van Achtkarspelen.

Het was een avond van open deuren. Waar de nieuwe Gerbrandy aan moet voldoen? Hij moet een verbinder zijn. Tussen de mensen staan. Hij moet de Friese taal spreken en hij moet passen bij de cultuur. Hoewel: een zij kan natuurlijk ook.

'Voor 99 procent zijn we gelijk'

Wat die cultuur dan toch is? Nuchter, betrokken en recht door zee. Nou ja, in vergelijking met omliggende gemeenten is Achtkarspelen zo afwijkend nog niet, zei Johan Kootstra van Plaatselijk Belang Buitenpost. ,,Voor 99 procent zijn we gelijk. De verschillen zijn heel erg klein.’’

Een andere wens: ,,Ik vind het belangrijk dat de nieuwe burgemeester de termijn volmaakt. Dat hebben we hier in het verleden gehad, dat er één kwam die zo weer weg was.’’

Teken des tijds?

Van de jongeren kwam verder nog een tip. Kan de nieuwe burgemeester niet meer doen om recreatie en toerisme te bevorderen? Daar liggen vast nog onbenutte kansen in de regio. En trouwens, kunnen de sportvelden niet rookvrij?

Maar uiteindelijk was misschien wel de meest prangende vraag: waarom is de opkomst zo laag? Een teken des tijds? Toch was de bijeenkomst niet helemaal zinloos. Want de avond maakte ook iets duidelijk, namelijk dat de meeste inwoners helemaal geen trek hebben in zo’n burgemeestersbrainstorm. Die willen gewoon een nieuwe burgemeester. Of niet.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement