Met confettikanonnen en kinderchampagne vierden dertien verpleegkundigen en andere medewerkers juichend de sluiting van corona-afdeling M in het MCL. ,,Het voelt als definitief.”

Ongepland maakt Nico van der Woude uit Noardeast-Fryslân op de valreep deel uit van de korte, bescheiden ceremonie rond de sluiting van corona-afdeling M in het MCL, 8,5 maanden na de heropening eind september. Hij wordt vrijdagochtend als laatste coronapatiënt iets later dan de bedoeling was in zijn bed van de afdeling gerold naar één van de isolatiekamers, maar vindt het geen enkel bezwaar dat de media dit potentieel historische moment vastleggen. Met een brede lach verscholen achter zijn mondkapje wordt hij de lift ingerold.

Luttele minuten later sluit Covid-coördinator Lamberta Wielinga de deur van de geïsoleerde noodafdeling. ,,Een bijzonder moment, we hopen voor altijd”, zegt ze in een korte toespraak. De aanwezige verpleegkundigen, facilitair medewerkers, voedingsadviseurs en artsen feliciteren elkaar proostend. ,,We zijn trots op jullie! Wij op jullie!”

De sluiting van de corona-afdeling is meer dan een symbolische stap, verzekert longarts Wouter van Geffen. Door het sluiten van de afdeling kunnen veel medewerkers van de -afdeling hun gebruikelijke werk weer oppikken en komt er meer ruimte voor inhaalzorg. ,,Dit is een mijlpaal, een kippenvelmoment. Het betekent dat in Friesland veel minder corona is, en dat de zorg weer behapbaar is.”

'We hebben hier best heel veel meegemaakt. Verdrietige dingen, best veel overlijdens, dat heeft veel impact gehad'

Regieverpleegkundige Ynte Heeres gaat ervan uit dat het om een definitieve sluiting gaat. ,,Zo voelt het wel. Steeds meer mensen zijn gevaccineerd, ik verwacht niet dat het op deze schaal terugkeert.” Tijdens de eerste golf sprong ze al eens bij op de corona-verpleegafdeling. Sinds de tweede golf is ze vanaf het eerste moment betrokken bij de coronazorg op de afdelingen M en L.

Afdeling L ging in de meivakantie al dicht. Op het hoogtepunt werden op beide afdelingen 27 coronapatiënten verpleegd. ,,Zeg maar de mensen die nog niet naar de ic hoefden. Sommigen hadden even extra zuurstof en medicatie nodig en knapten vrij snel op. Maar er lagen ook wel patiënten met comorbiditeit, die hart- of longklachten erbij hadden en langer moesten herstellen. Als een patiënt niet herstelde, dan moest die voor maximale behandeling door naar de ic.”

loading

Heeres zal moeten ontwennen, vervolgt ze. ,,We hebben hier best heel veel meegemaakt. Verdrietige dingen, best veel overlijdens, dat heeft veel impact gehad. Maar ook de blijdschappen, als een patiënt is hersteld en naar huis kan. Met z’n allen hebben we echt de schouders eronder gezet. We kennen elkaar heel goed nu, dat is ook wat waard”, vertelt de regieverpleegkundige uit Ried, die zelf gevrijwaard bleef van een coronabesmetting. ,,Als een van de weinigen.”

Meer rust

De coronapatiënten die er nog zijn en nog binnenkomen worden voortaan behandeld in de isolatiekamers, die er altijd al waren voor opnames met hoog besmettingsgevaar. Op de intensive care lagen donderdag nog vier Covid-patiënten.

Het coronateam heeft nu veel meer rust, zegt longarts Van Geffen. ,,We kunnen met zijn allen een stap terug doen, eigenlijk kan heel MCL een stap terug doen. Even wat meer naar het normale ritme, al is het nog steeds drukker dan gebruikelijk.” Dat komt doordat de ziekenhuizen zich opmaken voor het inhalen van uitgestelde zorg. In het Noorden willen de ziekenhuizen daar na de zomervakantie dit versneld uitvoeren.

Maar ook door restverschijnselen zijn de ziekenhuizen nog lang niet van Covid-19 af, waarschuwt Van Geffen. ,,We zien steeds meer van die mensen die extra zorg nodig hebben, we zien heel veel eerder besmette mensen die achterblijven met longproblemen.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland
Coronavirus
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct