Maximale werkstraf voor vrouw uit Heerenveen die 9500 euro van oom verduisterde

Ruim 9500 euro had een Heerenveense zichzelf toegeëigend, ten koste van een oom voor wie ze de financiën regelde. Nu wacht haar de maximale werkstraf van 240 uur.

,,Het is met goede intenties begonnen’’, verklaarde de 42-jarige verdachte gisteren tegenover politierechter Maaike de Wit. De oom was in november 2016 in het ziekenhuis opgenomen. Omdat de Heerenveense de meeste affiniteit met financiën had, besloot de familie – in overleg met de oom uit Leeuwarden – dat zij zijn geldzaken zou beheren.

In het ziekenhuis werd een schriftelijke machtiging opgesteld. Tussen 1 december 2016 en 4 oktober 2017 zou ze zijn bankzaken behartigen. Volgens De Wit misbruikte ze daarbij het vertrouwen dat de oom in haar had gesteld. ,,Hij voelt zich bedonderd.’’ Er werden rekeningen betaald die niets met de oom te maken hadden, maar wel met de verdachte. Betalingen aan bijvoorbeeld Weight Watchers en het CJIB waren direct tot de verdachte te herleiden, bleek uit onderzoek van de politie.

Valse machtiging

De oorspronkelijke machtiging verdween spoorloos en in april 2017 besloot de vrouw zelf een nieuwe op te stellen met een nagemaakte handtekening. Die overhandigde ze aan de bank en de politie. Ook deed ze zich in contacten met de bank voor als de rekeninghouder en liet ze uitkeringsgelden op haar eigen rekening storten. ,,Ik heb er heel veel spijt van’’, zei de vrouw tijdens de zitting.

Ze stelde dat ze van al haar handelingen wel een administratie had bijgehouden, maar dat ze die in december 2017 had weggegooid. Volgens officier van justitie Marco van den Broek had de verdachte beter moeten weten, te meer daar ze in december 2016 al door het Openbaar Ministerie op de vingers was getikt voor een vergelijkbare zaak. Toen was haar buurvrouw de dupe.

Vanwege verduistering, valsheid in geschrifte en misbruik van persoonsgegevens eiste Van den Broek een werkstraf van 240 uur en een voorwaardelijke celstraf van twee maanden. Rechter De Wit nam de eis over.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement