Maximale werkstraf voor blokkeer-voorvrouw Jenny Douwes

Jenny Douwes heeft vrijdag bij de rechtbank in Leeuwarden de maximale taakstraf van 240 uur en één maand voorwaardelijk celstraf gekregen voor haar rol in de zaak van de snelwegblokkade.

Dat is een lagere straf dan de eis van het Openbaar Ministerie. Dat had naast de maximale werkstraf een voorwaardelijke celstraf van drie maanden geëist.

De rechtbank achtte bewezen dat Douwes heeft opgeruid tot de blokkade op de snelweg om anti-Zwarte Piet-demonstranten tegen te houden, maar niet dat ze heeft opgeroepen tot gebruik van geweld.

Verdachten in de blokkeer-zaak reageerden vrijdagmiddag gelaten op de uitspraak.

Facebook

De rechtbank verweet het Douwes dat ze een oproep op Facebook heeft geplaatst om de anti-pietdemonstranten tegen te houden en daarmee heeft opgeroepen tot het plegen van een strafbaar feit.

Hoewel ze na een verzoek van de politie die oproep later van Facebook verwijderde, bleef ze zich wel actief bemoeien met de actie en gaf ze in Dokkum een interview voor het lege vak waar de demonstranten anders hadden gestaan. ,,Dat kan moeilijk anders worden gezien dan als daad van iemand die bewust iets in gang heeft gezet en tevreden is over het resultaat'', aldus de rechtbank.

Werkstraffen

De meeste blokkeer-Friezen kregen werkstraffen van 120 uur. Voor sommigen viel de straf zwaarder uit vanwege hun rol in de gebeurtenissen, voor een enkeling lichter.

Advocaat Tjalling van der Goot noemt de uitspraak van de rechtbank ‘teleurstellend’. ,,Douwes is vrijgesproken van het medeplegen van de blokkade en uiteindelijk slechts veroordeeld voor een uitgeklede vorm van opruiing. Maar ze krijgt wel de hoogste straf. Dat kan ik haar niet uitleggen.'' Van der Goot sluit hogerberoep niet uit.

De veroordeelden (behalve Douwes) waren aanwezig bij de blokkade van de A7 bij Oudehaske op 18 november vorig jaar. Ze probeerden te voorkomen dat bussen met demonstranten tegen Zwarte Piet Dokkum konden bereiken, waar op dat moment de landelijke intocht van Sinterklaas plaatsvond.

Lees hier ons liveblog rond de zitting terug

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement