Massale oproep op sociale media: blijf thuis

Massale oproep op social media: blijf thuis ANP

Op social media staan zondagochtend talloze oproepen van bekende en onbekende Nederlanders om ondanks het zonnige weer vooral thuis te blijven en niet naar het strand of bos te gaan. Bij velen is de ergernis groot dat dit advies zaterdag door grote groepen niet werd opgevolgd.

„Lieve volgers, binnen blijven is écht niet moeilijk. We kunnen dit. Als je nu gaat bootcampen ben je zo ontstellend dom dat ‘n strak kontje je aantrekkelijkheid ook niet meer redt. Kom, wees eens lekker hard to get! Bijvoorbeeld voor een virus. Hou op andere mensen ziek te maken”, schrijft Claudia de Breij op Twitter.

Advocaat Sébas Diekstra roept via Twitter op tot het delen van andere foto’s. „In plaats van foto’s van mensen die geen afstand houden van elkaar, zou ik liever filmpjes zien van mensen die anderen aanspreken op hun onverantwoordelijke gedrag.”

,,Normaal gesproken roep ik Kamerleden tot de orde, maar nu doe ik een oproep aan iedereen’’, schrijft Kamervoorzitter Khadija Arib. ,,Want het moet me van het hart dat ik er erg van schrik hoe (veel) mensen deze crisis lijken te onderschatten.’’ Arib vindt dat iedereen rigoureus de maatregelen moet volgen. ,,Alleen zo kunnen we dit virus samen verslaan.”

Bekende Friezen

Ook een aantal bekende Friezen doen een moreel appèl. ,,Voor al die sukkels die menen nog live met vrienden te moeten afspreken: ik heb vanavond een pubquiz via Zoom. Kan gewoon hè”, laat columniste Nynke de Jong veelbetekenend weten. ,,Het maakt me echt woedend dat er op dit moment mensen doodgaan zonder dat ze door hun geliefden vastgehouden kunnen worden, en dat ondertussen gezonde mensen janken dat hun verjaardagsfeest niet door kan gaan.’’

Zanger Tim Douwsma vindt de mensen die zaterdag alsnog met anderen afspraken in parken egoïsten. ,,Mag ik alvast alle mensen bedanken die schijt hebben voor een total lockdown...”

Politie

Sylvia te Wierik, sectorhoofd District Fryslân van Politie Noord Nederland is duidelijk: ,,Wij bereiden ons voor op scenario’s die mogelijk kunnen gaan komen. Wij doen graag ons werk. Maar één vraag aan jou; blijf 1,5 meter afstand houden!”

,,Jouw acties zijn bepalend in het afremmen van het virus”, schrijven verschillende Friese politiekorpsen op Twitter. ,,Ga niet hangen met elkaar. Zoek elkaar online op. Houd fysiek afstand. Jouw keuzes maken het verschil. Doe het voor je opa, je moeder, voor jezelf. Kies slim. Dit is echt. Corona is echt.”

home
net-binnen
menu