Wat onmogelijk leek voor Marsum is mogelijk geworden. Door de opening van de Middelseeslûs vrijdag ligt het dorp aan een vaart voor plezierboten.

De Aldjiersploech Marsum maakte er rond de jaarwisseling een stunt van. Met de shanty-hit 'Marsum Ahoy' probeerden ze alvast een maritiem sfeertje te creëren en tegelijkertijd met hulp van zanger Piter Wilkens in de Fryske Top 100 te komen. Dat lukte glansrijk. Ze eindigden op de derde plaats.

Het was dan ook Piter Wilkens die vrijdag in de haven van Marsum rondvaartboot Middelsee welkom heette. Officieel de eerste boot die door de nieuwe Middelseeslûs voer.

Slinger

Watersporters zullen zelf aan de slinger moeten draaien, willen ze naar Marsum toe. De sluis is een zelfbedieningssluis. Op grote informatiepanelen wordt uitgelegd hoe het werkt.

Voorzitter Geert Verf van Dorpsbelang Marsum noemt de vaarroute enorm belangrijk voor zijn dorp. Want Marsum was aanvankelijk niet zo blij met de tracékeuze die voor de Heak om Leeuwarden was gemaakt. Compensatie was beloofd. ,,Dat dit derút komme soe hiene wy net ferwachte.’’ Het bleek zelfs mogelijk om nog in 2013 aanvullende wensen toe te voegen. Eén daarvan was verhoging van de doorvaart van 1.80 meter naar 2.40 meter.

Om naast sloepen ook kruisers te kunnen ontvangen, legt Verf uit. Volgens gedeputeerde Sietske Poepjes waren alle contracten al bijna getekend, maar wisten aannemer, gemeente en provincie de wijziging er toch nog door te krijgen. Boten kunnen nu aanleggen bij de straat De Haven in Marsum.

Vertraging

De opening van de sluis liep een jaar vertraging op toen vorige zomer bij een test bleek dat de sluis nog niet goed werkte. Pleziervaarders konden wel op eigen risico de route volgen.

Dit vaarseizoen wordt het afwachten of watersporters de nieuwe route naar Marsum zullen weten te vinden. Verf is optimistisch. ,,De earste boeking is al binnen foar dit wykein.’’ Een roeivereniging zal in het dorp verblijven. ,,It is allinnich noch efkes ôfwachtsjen hoe’t sy op de hege kaden komme kinne.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct