Recreatieschap Marrekrite legt in Friesland voorzieningen aan die de provincie aantrekkelijker maken voor waterrecreanten, zoals hier bij Earnewâld. Foto archief LC.

Marrekrite leent geld voor onderhoud waterwerken

Recreatieschap Marrekrite legt in Friesland voorzieningen aan die de provincie aantrekkelijker maken voor waterrecreanten, zoals hier bij Earnewâld. Foto archief LC. Foto: Jan de Vries

De kas van Marrekrite zit vol. Toch moet het recreatieschap de markt op om geld te lenen. Ondanks bezwaren stemt het algemeen bestuur in met de begroting.

Tot 2026 verwacht het recreatieschap zo’n 8 miljoen euro te moeten investeren in onderhoud en beheer van afmeervoorzieningen zoals steigers en damwanden. Hoewel op dit moment de algemene reserve en het weerstandsvermogen ettelijke miljoenen bedragen, heeft Marrekrite op korte termijn extra geld nodig om de liquiditeit (betalingsverplichtingen op korte termijn) op peil te houden. 

Als het werk eind 2025 geklaard is, verwacht directeur Lourens Touwen de eerste twintig jaar geen grote investeringen op het water te hoeven plegen. Dit staat los van de baggerwerken, die nog moeten worden uitgevoerd. Dit programmaonderdeel bedraagt vele miljoenen euro’s.

Eind dit jaar hoopt Marrekrite hier een duidelijker beeld van te hebben. Touwen wil onder meer inzichtelijk hebben op welke wijze en waardoor bagger aanslibt op bepaalde plekken.

Lastig te accepteren

Het algemeen bestuur keurde donderdag de begroting voor volgend jaar goed, maar diverse gemeenten maakten wel kritische opmerkingen over het financiële beleid.

Partijen steggelen al een paar jaar over de wijze waarop de begroting door het recreatieschap wordt opgesteld. Vooral Leeuwarden vindt het lastig te accepteren dat er de voorbije jaren geld is opgepot. 

Over het algemeen zijn de gemeenten echter erg blij met het recreatieschap en de manier waarop de voorzieningen voor recreatie op het water en land steeds meer met elkaar worden verweven. ,,Met Marrekrite hebben we goud in handen’’, aldus wethouder Mark de Man (Súdwest-Fryslân).

Hoofdpijndossier

De zoektocht naar passende huisvesting gaat voort. Dit dreigt een hoofdpijndossier voor Touwen te worden. Diverse plannen om medewerkers van de buitendienst en kantoorpersoneel op één plek onder te brengen, zijn de afgelopen jaren stukgelopen. Vooral een betere huisvesting van de buitendienst is noodzakelijk. 

Op dit moment wordt gekeken of het sluiswachtershuisje in Terherne een goed alternatief is. Ook wordt nog gesproken met de provincie over een gezamenlijke plek in Uitwellingerga. Wanneer beide opties afvallen, wordt mogelijk alsnog gekozen voor nieuwbouw in Grou.

Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 4,99 per maand. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct