Markante paardenman Hendrik Draaijer (87) overleden

Op 87-jarige leeftijd is Hendrik Draaijer uit Twijzel overleden. Hij was erelid van het Koninklijk Friesch Paardenstamboek en ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

Met Draaijer, die dinsdag overleed, verliest het een van de meest betekenisvolle dragers van het Friese paard in haar geschiedenis, zo schrijft het KFPS.

Draaijer werd in 1976 benoemd in het bestuur, twee jaar later werd hij tevens adjunct-inspecteur en in 1981 nam hij het inspecteurschap over van Cees Faber. Toen hij in 1993 65 jaar werd, nam hij afscheid als bestuurslid en als inspecteur.

Fryske Quadrille

Behalve bestuurder en inspecteur was Draaijer fokker en was hij samen met z’n vrouw Jetske actief als ring-rijder en als lid van de Fryske Quadrille.

Piet Hoekstra uit Akmarijp, die jarenlang als inspecteur met Draaijer in de keuringsring stond, omschrijft Draaijer als een markant figuur met een eigen karakter, die vooral de beweging van de paarden belangrijk vond.

,,In moai hynder dat stilstiet, dêr hat net ien wat oan, sei er altiten. En de hynders hoegden foar him ek net grutter. Dan waaide der fierstente folle wyn ûndertroch en wienen de ferhâldings fuort. Dêrmei hat er wol syn eigen stimpel op it Fryske hynder drukt.’’

Strakke selectie

Draaijer werkte in een periode dat de populariteit van het Friese paard weer groeide. Hij hamerde er op dat er strakker geselecteerd kon en moest worden, zowel bij hengsten als bij merries.

Maat en beweging waren de stokpaardjes van Draaijer. Ten aanzien van maat en rechtlijnigheid maakte hij in ieder geval één keer een uitzondering toen hij de later preferent verklaarde Tsjerk 328 ‘er in mat’ bij diens goedkeuring. Hoekstra: ,,Hy is der krekt sawat, sei er oer dat hynder. Hy seach der wol ljocht yn. Dat wie ek syn krêft.’’

In memoriam Hendrik Draaijer
In memoriam Hendrik Draaijer

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement