Man uit Heerenveen licht webwinkels op: 'Het was ontzettend eenvoudig'

Tegen de 27-jarige Resul E. uit Heerenveen is anderhalf jaar celstraf geëist wegens oplichting van tientallen particulieren via Marktplaats.nl en van webwinkels zelf.

Daarmee zou de man vele duizenden euro’s hebben verdiend. Zijn partner is medeverdachte. Zij staat later terecht. Oplichting was een fulltime-baan voor beiden, zei de officier van justitie.

Op Marktplaats werden spullen, met name boeken en kinderspeelgoed, te koop aangeboden. Wie betaalde, kreeg niks. Wie verhaal kwam halen, werd afgewimpeld met smoesjes. Tientallen mensen zouden op deze manier zijn gedupeerd.

Nieuwe aangiftes

De officier van justitie liet weten dat er inmiddels nieuwe aangiftes van oplichting zijn binnengekomen bij de politie waar de verdachte en zijn partner bij betrokken zouden zijn. ,,Ik ben bang dat wat we slechts het topje van de ijsberg te pakken hebben.’’

Er werd niet alleen zogenaamd verkocht, maar ook zonder te betalen ingekocht bij webwinkels. Het ging vooral om dure kinderstoeltjes, buggy’s en en kinderwagens. Als afleveradres werden adressen gebruikt van woningen die op Funda te koop stonden.

Na de bestelling (betaling achteraf) werd via track & trace het afleveradres gewijzigd. De spullen werden vervolgens bezorgd bij servicepunten in Friesland en Noord-Drenthe en daar, soms door tussenpersonen, afgehaald.

Honderden euro's

Uit het onderzoek blijkt dat E. op deze manier tenminste veertig bestellingen bij webwinkels heeft gedaan voor honderden euro’s per keer. De meeste spullen werden vervolgens verkocht via Marktplaats. De verdachte in de rechtszaal: ,,Het was ontzettend eenvoudig om om deze manier spullen te bestellen.”

Tijdens het onderzoek stuitte de politie op een hennepkwekerij in een flatwoning in Heerenveen die door de verdachte werd gehuurd. E. zou een derde deel van de opbrengst krijgen. De man heeft een fors strafblad.

De rechter tegen de 27-jarige verdachte: ‘Ik heb u wel gezien als kinderrechter. Er is aan u toen veel hulp aangeboden, weet ik nog. Ik vind het jammer dat ik u tien jaar later weer tref.’’

Uitspraak over twee weken.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement